Trpela je razne uvrede i poniženja samo da bi ostala verna pravoslavlju 💖

Brojni zločini na Kosovu nad srpskim stanovništvom ostali su među Srbima nezapamćeni i o njima se veoma malo govori. Ovaj put ćemo se podsetiti Bosiljke Rajačić.

Mlada Bosiljka Rajčić rođena je u Pasjanu kod Gnjilana. Porodica Rajčić je poreklom iz okoline Kragujevca, odakle se preselila blizu Kumanova, a zatim nastanila u Pasjanu kod Gnjilana u 18. veku. Bosiljka je imala mirnu narav bila je iskrena i poslušna. Od malih nogu pomagala je svojoj porodici u kućnim poslovima i poslovima oko stoke, braći i ocu na poljskim radovima i oko ogreva za zimu.

Bosiljka je bila veoma lepa pa je za oko zapala Albancu iz Depca koji je odlučio da je otme. U zloj nameri je i uspeo kada je sa ocem i bratom otišla u šumu po drva u blizini Stružina. Albanci su iskoristili priliku, ugrabili devojku i odvukli je prema Karadaku, pucajući sve vreme na njenog oca i brata.

U kuću u koju je Bosiljka odvedena trpela je uvrede i ucene da primi islam i da se uda za otmičara. Pošto nije htela da čuje, nisu joj dozvolili da spava, a zabranili su joj da jede ili pije. Njen otmičar je sve više mučio, sekao joj je kosu, pržio tabane, gazio i tukao po licu i slabinama. Čak su joj doveli poturčenu srpkinju koja je ubeđivala, a Bosiljka joj je kratko odgovorila:

- Ja svoju veru imam. Ne treba mi bolja, jer je nema. A što se tiče udaje, ja sam već zaručena, ja imam svog zaručnika. Hristos je moj izabranik. Ja samo njemu pripadam, nikom drugom. Ja se ne odričem moga boga i moje svete vere, kao ti, koju žalim. Tako se ne spasava duša, već se gubi.

Bosiljka je bila istrajna u svojoj nameri i trpela je sve gora mučenja, oblačenje u dimije i navlačenje zara na lice, koje je cepala sa sebe. Ponižen i posustao, njen otmičar je odlučio da pogubi devojku.

Pozvao je 2 svoja rođaka, sa kojima je iznemoglu devojku odvukao konjem do reke Lapušnice, gde su je izboli noževima, a nakon toga joj komadali telo.

Turske vlasti su dozvolile Bosiljkinoj rodbini i ostalim Pasjancima da sahrane devojku, pored stare crkve, a kasnije prilikom obnove, njeni posmrtni ostaci uzidani su u crkvu Svetog Preobraženja u Pasjanu.

IZVOR: YT / Radio-televizija Vojvodine

Autor: Redportal.rs

#Kosmet

#bosiljka

#pasjane

#svetica

#zločini