Indijski pesnik dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1913, a posetio je Beograd 1926. godine

Indijski pesnik, filozof i dramaturg odseo je u hotelu Palas, na četvrtom spratu. Bio je veoma predusretljiv prema novinarima i znatiželjnim prolaznicima. U toku dva dana u Beogradu je održao dva predavanja o savremenoj civilizaciji u novom zdanju Univerziteta i na Kolarčevom univerzitetu.

Posle prvog predavanja ovacije pesniku su bile ogromne. Omladina je posle predavanja okružila njegov auto i pratila ga do hotelske sobe. Oduševljen i dirnut ovim dočekom Tagore je sutradan na drugom predavanju izjavio:

- Vrlo sam srećan što mogu da vidim narod koji se mnogo razlikuje svojim osećanjem od ostalih zapadnih naroda...Ja volim srpski narod, ja volim Beograđane, ja volim ovu njegovu omladinu zato što ima spontano osećanje, što ima toplo srce koje može da se oduševi.

Tagore je nastavio: - Kako je to prijatna stvar biti toliko voljen i poznat u jednom svetu u koji nisi nikada očekivao da ćeš doći. Ja se osećam kao ptica koja ima dva gnezda na dve suprotne obale. Ja sam srećan što se nalazim u zemlji prebogatoj ljubavlju.

Rabindranat Tagore je napisao 24 drame, više od 1.000 poema i više od 2.000 pesama i eseja.

Autor: redportal.rs

#beograd

#beogradski univerzitet

#univerzitet u beogradu