U pripremi se najviše razgovaralo sa Novicom Zdravkovićem

Film Toma Dragana Bjelogrlića večeras zatvara 27. Sarajevo film festival, a njegovi stvaraoci su istakli emotivni karakter koji nosi impresionistička biografija pevača i kompozitora narodne muzike Tome Zdravkovića (1938-1991).

Na konferenciji za novinare Sarajevo film festivala, reditelj Bjelogrlić je danas istakao da mu je drago što Toma ima premijeru na "ovako velikom i ozbiljnom festivalu".

- Već dok govorim budi se emocija koja me držala sve vreme dok smo radili film. Često smo imali prilike da pustimo suzu dok smo snimali. Imam užasno velike emocije kada je u pitanju ova priča - priznao je Bjelogrlić novinarima.

Foto: Printscreen YouTube/Youtube

Sa svojim koscenaristima Nikolom Pejakovićem, Zoranom Lisincem i Majom Todorović, Bjelogrlić je tretirao Zdravkovića "pre svega kao dramski lik", u pokušaju da preko njega "ispričaju priču o jednom vremenu".

Prema njegovim rečima, replike u filmu su "uglavnom fikcija", a u pripremi se najviše razgovaralo sa Novicom Zdravkovićem (1947-2021) o intimnim i drugim informacijama o životu njegovog brata, od kojih su neke poslužile samo kao inspiracija, a neke su preslikane u filmu.

Film kao "impresionistički portret" prati uspone i padove u životu boemskog pevača i kompozitora narodne muzike Zdravkovića (1938-1991), poznatog po pesmama Dotako sam dno života, Dva smo sveta različita, Ljiljana, Tužno leto i drugih.

IZVOR: YT / TOMA FIlm

Autor: Tanjug.rs / redportal.rs

#Dragan Bjelogrlić

#Sarajevo film festival

#Toma Zdravković

#film

#toma