Usvojeni su predlozi za postavljanje spomen-obeležja u prestonici 😀😀😀

Legenda Beograda Duško Radović dobiće spomen-obeležje na Topličinom vencu. Ova inicijativa usvojena je juče na sednici Komisije za imenovanje spomenika i nazive trgova da obeležje dobije čuveni pisac i novinar.

Između ostalog, doneta su i odluke da se muzičaru Milanu Mladenoviću podigne spomen-ploča, kao i žrtvama ratova od 1990. do 1999. godine, a i jedinom preživelom Srbinu u masakru u Glini 1941, LJubanu Jednakom. Odlučeno je i da se imenuje skver Milene Dravić i Dragana Nikolića na Vračaru, kao i da jedan park dobije književnik Milan Oklopdžić, poznatiji kao Mika Oklop.

Kako je obrazloženo u inicijativi da Duško Radović dobije obeležje na Topličinom vencu, naredne godine se navršava 100 godina od njegovog rođenja, što je povod da se spomen-obeležje podigne.

- Bitno je da slavni književnik na stogodišnjicu rođenja dobije bistu u prestonici - navedeno je u inicijativi.

Na predlog Udruženja ratnih vojnih invalida, odlučeno je da se novo spomen-obeležje žrtvama rata i braniocima otadžbine stradalima u ratovima 1990. do 1999. godine podigne na javnoj zelenoj površini, na skveru između Hajduk-Veljkovog venca i Nemanjine ulice, ispred Železničkog muzeja. Javna površina ispred ulica Mileševske i Cara Nikolaja poneće naziv Skver Milene i Gage. Prostor ispred Bulevara kralja Aleksandra 84 nazvaće se Parkom Mike Oklopa, po književniku Milanu Oklopdžiću. Takođe, usvojena je inicijativa Zadužbine "Milan Mladenović" za spomen-ploču muzičaru na zgradi u Ulici Milutina Milankovića 23, kao i inicijativa Udruženja "Mazal - Jevrejsko žensko društvo" da se postavi obeležje na zgradi Robnog magazina "Buli" u Ulici kralja Petra 19.

Stepenište od Gardoške ulice do platoa Milenijumske kule u Zemunu biće nazvano po istoričaru Miodragu A. Dabižiću. Na predlog Saveza jevrejskih opština biće postavljeno obeležje "Kamen spoticanja" na trotoaru ispred ulaza zgrada u ulicama Kosmajskoj 9, Solunskoj 8, Dobračinoj 30, u Gundulićevom vencu 53 i Ulici Andre Nikolića 29.

Autor: novosti.rs

#Inicijativa

#Milan Mladenovic

#Milena Dravić

#Skver

#dragan nikolić

#dusko radovic

#spomen-obeležje