Zvali je Lepa Ebi 🥰

Druge moderne Olimpijske igre održane 1900. u Parizu bile su po mnogo čemu posebne. U takmičenje je tada bio uvršćen veliki broj, manje ili više, neobičnih disciplina, od kojih su se neke mogle videti samo tada i nikad više. Naročito ilustrativan je slučaj golfa koji je tada debitovao na Igrama samo da bi već nakon sledeće Olimpijade bio isključen. Na listu olimpijskih sportova vratio se tek 2016. ali za nas će ostati značajano njegovo pojavljivanje 1900. zbog činjenice da je jedna od osvajačica medalja bila i dama koja će kasnije postati srpska kneginja. 😍

Foto: Printscreen/Olympics.com

Priču zapravo treba početi od čitave jedne grane Karađorđevića o kojoj se danas jako malo zna. Naime, vožd Karađorđe je imao dvojicu sinova - Aleksu i Aleksandra. Mlađi Aleksandar je postao knez i svi kasniji vladari iz dinastije Karađorđević njegovi su potomci.

Stariji Aleksa pak otišao je za Rusiju i tamo postao gardijski poručnik u ruskoj vojsci. Imao je sina jedinca - Đorđa, vaspitavanog u Rusiji i takođe gardijskog poručnika. Kako je reč bila o direktnom nasledniku Karađorđa (pa još preko starijeg sina), kapetan Miša Anastasijević je za njega udao svoju ćerku Saru sa idejom da izdejstvuje kad oni dođu na čelo Srbije. 😎

Ta zamisao je propala. Nakon svrgavanja kneza Aleksandra na srpski tron dolaze Obrenovići, a Đorđe i Sara sele se u Pariz. Iz tog braka rođena su dvojica sinova - Aleksa i Božidar.

Upravo Aleksa je bio oženjen Amerikankom Darijom Prat - osvajačicom bronzane medalje u golfu za reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država.

O životu srpske kneginje Darije Prat ne zna se mnogo. Rođena je kao Abigejl Penkhurst, ali su je svi zvali Ebi. Od rane mladosti se kretala po visokom društvu i zna se da je pre braka sa Aleksom bila 2 puta udavana.

Iako faktički legitiman pretendent na srpski tron Aleksa nije po ovom pitanju bio naročito borben. Spekulisalo se da je u mladosti pokazivao neke pretenzije, ali je nakon Majskog prevrata i ubistva Obrenovića javno u štampi izjavio da ga ne interesuje srpski presto.

Sa Ebi/Darijom se venčao u Parizu bez obzira na veliko protivljenje svoje majke koja za snahu nije želela Amerikanku, pa još 2 puta udavanu. Međutim, Darija je bila veoma bogata i spekulisalo se da je u brak donela bogatstvo dovoljno da otpiše sve Aleksine dugove nastale nakon što je potrošio očev novac 😏. Nova princeza je navodno u brak sa Aleksom dovela i ćerku iz 1. braka za koju je takođe zahtevala plemićku titulu, ali ovo nije potvrđeno.

Aleksa i Darija venčali su se mesec dana nakon završetka Prvog balkanskog rata. Ambasador SAD u Francuskoj Majron T. Herik bio jedan od svedoka sa mladine strane, dok su knez Arsen Karađorđević, brat kralja Petra I, i grofica De la Riboiser bili svedoci kneza Alekse.

Tokom Prvog svetskog rata Aleksa i Darija došli su u Srbiju kako bi pomogli zemlji 🤗. On je služio kao predsednik Crvenog krsta Srbije, a ona je vodila jednu bolnicu. Nakon pada ratne prestonice Niša, oboje su učestvovali u povlačenju preko Albanije o čemu je Darija kasnije objavila i knjigu.

Knez Aleksa je umro 15. februara 1920. godine najverovatnije od španskog gripa. Kneginja Darija je muža nadživela za punih 18 godina u umrla je u Kanu, 26. juna 1938. Nisu imali dece i time je ta, starija grana dinastije Karađorđević po muškoj liniji, prestala da postoji.

Autor: istorijskizabavnik.rs

#Aleksa Karađorđević

#Darija Prat

#Olimpijada

#karađorđevići

#moderne Olimpijske igre