U Srbiji ga osim naroda proslavljaju vazduhoplovci ✈

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Iliju u narodu poznatiji kao Gromovnik.

Sveti Ilija živeo je u 9 veku p.n.e. rođen je u Arnobu. Po Ilijinom rođenju, njegov otac Sabah, video je oko njega anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom. To se kasnije ogledalo u njegovom krakteru koje je bilo plamen i silan.

Ilija je mladost proveo u pustinji često bivajući sam. Car Ahav koji je vldao u to vreme je pod uticajem svoje žene Jezavelje napustio veru Mojsijevu i počeo da slavi tuđe bogove.

On se zbog odbacivanja vere suprotstavio caru. Kako bi ga naučio pameti zadao mu je probleme stvarajući sušu i glad zbog slavljenja tuđih bogova. U isto vreme je na svoj način pokazivao Izrailjcima kako je bog svemoguć činivši čuda.

Zbog nepravdi koju je ca Ahav činio narodu i gramzivosti njegove žene, Ilija im je prorekao da će im psi lizati krv posle smrti, što se i obistinilo.

Praznik Svetog Ilije je u Srbiji je veoma poštovan. Ovaj dan su proslavljali vazduhoplovci, od 1924. Dolaskom komunista na vlast slava je prestala da se poštuje. Međutim, 1992. Sveti Ilija ponovo postaje slava vazduhoplovaca.

U našoj narodnoj tradici Sveti Ilija je prikazan kako se vozi na vatrenim kolima koja vuku 4 konja, iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima.

Takođe, Sveti Ilija se obeležava se u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se tog dana ne radi u polju i vinogradu da se ne bi navukao gnev svetitelja. Čuvena je ona narodna izreka koju svi citiramo: "Od Svetog Ilije sunce sve milije".

Veruje se i da med koji se vadi na Ilindan služi kao lek, pa majke njime mažu decu po obrazima da budu zdrava. U južnoj Srbiji veruju da će istruliti svi orasi i lešnici ako grmi i pada kiša na ovaj dan.

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Autor: Redportal.rs

#Proslava

#spc

#sveti ilija