Radosti, tuge i dileme običnih ljudi u knjizi Tumač bolesti

Višestruko nagrađivana knjiga priča Džumpe Lahiri "Tumač bolesti" (Pulicerova nagrada za književnost, Nagrada PEN/Hemingvej) tema je 78. tribine Laguninog književnog kluba koja će se održati u petak 6. avgusta od 18 č. u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.

U 9 priča koje putuju od Indije do Amerike i ponovo nazad, autorka otvara teme jezika i identiteta, porodičnih odnosa i osećanja pripadnosti, i razvija lepezu migrantskih osećanja i raspoloženja od nostalgije do alijenacije.

Lahirijeva se više bavi ljubavima koje se gase, strastima koje nemaju snagu da gore i blescima prepoznavanja srodnih duša koji će se izgubiti u polumraku rutine. Junaci i junakinje moraju da nauče navigaciju između dva sveta, onog kod kuće, u svom rodu, među svojima, i onog velikog, agresivno-ekspanzivnog, koji će oteti najveći deo njihove snage i vremena. Nervoza američke brzine, efikasnosti i površnosti ne može se sa indijskim ritualima čak ni suočiti na istom terenu, jer su energije dveju kultura toliko neslične da se prividno i nemaju zbog čega sukobiti.

O knjizi će govoriti Vladislava Gordić Petković, profesorka engleske i američke književnosti i autorka pogovora knjige i Miroljub Stojanović, filmski i književni kritičar.

Džumpa Lahiri rođena je 1967. u Londonu kao ćerka indijskih imigranata. Porodica se vrlo brzo po njenom rođenju preselila u SAD gde je Džumpa Lahiri magistrirala komparativnu književnost i doktorirala na renesansnoj umetnosti. Danas živi u Rimu i piše na italijanskom jeziku.

Knjiga "Tumač bolesti" je na popustu od 30 % do 6. аvgusta u knjižarama Delfi, na sajtu laguna.rs i u Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.

Autor: redportal.rs

#Književni klub

#Laguna

#Tumač bolesti

#knjižara