A pre toga je tužio Vladi SAD da favorizuje SpaceX 🤭

U aprilu, NASA je dodelila Ilonu Masku i SpaceX ugovor od 2,89 milijarde dolara da razviju sistem sletanja koji će biti korišćen da astrunaute sigurno, brzo i efikasno dopremi do površine Meseca - u okviru buduće Artemis misije.

Blue Origin Džefa Bezosa, nije prihvatio tako lako poraz te je postavio svoju ponudu - doduše 2 puta skuplju.

Po originalnoj zamisli, NASA je trebalo da odabere dve od ponuđene tri (SpaceX, Blue Origin i Dynetics) kompanije koje su se takmičile na tenderu, ali su se u poslednjem trenu odlučila da uzmu samo SpaceX ponudu. Razlika u ceni je bila glavni kamen spoticanja za skuplji Blue Origin, koji je pride optužio NASA da je dala nefer prednost SpaceX, jer je toj kompaniji omogućila da koriguje cenu nakon promene NASA budžeta. Blue Origin je uložio žalbu vladi, a odgovor se očekuje početkom sledećeg meseca.

Međutim, Bezos je sada pristupio NASA sa novim predlogom. U otvorenom pismu svemirskoj agenciji, ponudio je da se obnovi tender u zamenu za to da pokrije NASA budžetarni gubitak u vrednosti do 2 milijarde dolara, kao i puno finansiranje orbitalnih letova radi testiranja tehnologije. Pride, Bezos garantuje da će Blue Origin prihvatiti i držati se fiksne dogovorene cene tendera i da će pokriti sve dodatne troškove.

Kako je naveo na kraju:

Verujem da je ova misija važna. Čast mi je da ponudim ovu pomoć i zahvalan sam što sam u finansijskoj mogućnosti da tako nešto i uradim. NASA je skrenula sa svog originalnog plana da odabere dve kompanije na tenderu usled manjka novca, a ova ponuda taj problem u potpunosti rešava.

Ovakva promena u tonu obraćanja navela je mnoge da pretpostave da je svestan toga da njegova tužba vladi SAD neće proći povoljno po Blue Origin. Tačno je da je NASA u početku tražila dve kompanije, ali sobzirom da je Blue Origin za svoj Lunar lander tražio 5,99 milijardi dolara nije imala izbora nego da se samo odluči za jeftiniji SpaceX.

NASA Artemis program ima za cilj da vrati ljude na Mesec do 2024. godine i da, na duže staze, uspostavi trajno ljudsko prisustvo na njemu kao i u orbiti oko njega. Sa dogovorenim ugovorom vrednim 2,89 milijardi dolara, očekuje se da će SpaceX do kraja godine izvesti demonstraciju svoje verzije svemirskog broda Starship i testa sletanja kakvo će biti na Mesecu.

Čeka se odgovor. 😉

Autor: redportal.rs

#2 milijarde dolara

#Ilon Mask

#Lunar Lander

#Mesec

#Starship

#blue origin

#džef bezos

#nasa

#spacex

#tender

#tužba