Serija radova iz ove postavke istražuje intimne i društvene odnose koristeći se metaforom slomljenog tanjira

Izložba Fragmenti celine kanadsko-srpske umetnice Vesne Perunović biće otvorena 2. avgusta u prostorijama Savremene galerije u Zrenjaninu i trajaće do 26. avgusta, saopšteno je danas iz ove institucije umetnosti.

Kako navode organizatori, serija radova iz ove postavke istražuje intimne i društvene odnose koristeći se metaforom slomljenog tanjira: dela se bave arhetipovima, pojmom fragmentacije i jedinstva, krhkosti i izdržljivosti, reflektujući kako naš lični, tako i kolektivni odnos prema krizi i ključnim problemima sa kojima se danas suočavamo.

Kroz dvostruku prizmu ličnog i političkog, Perunović se bavi strategijama rekonstrukcije, obnavljanja i restauracije onoga što je oštećeno, razrušeno i uništeno, kao i pitanjima doma, izmeštanja, mobilnosti i granica.

Perunović je rođena i obrazovana u Jugoslaviji, a kasnih 80-ih godina se iselila u Toronto.

Njen opus se bazira na vlastitom iskustvu stečenom kroz žensku perspektivu i ličnih narativa: kulturnog izmeštanja, tranzicije i asimilacije, kao i identiteta posmatranog u odnosu na širi društveni i politički kontekst.

U svojoj umetničkoj praksi često inkorporira crtež, skulpturu, slikarstvo, video i performans i prezentuje ih kao slojevitu interdisciplinarnu instalaciju, baveći se diskursom između linije i forme, figuracije i apstrakcije.

U svojoj karijeri, koja traje više od 30 godina, Perunović je izlagala na više od 150 grupnih i samostalnih izložbi širom sveta.

Autor: Tanjug

#Zrenjanin

#fragmenti celine

#savremena galerija

#vesna perunović