Sve ostalo delimo sa našim rođacima, poput neandertalaca 😳

Manje od 10% našeg genoma je jedinstveno za ljude, ostatak delimo sa svim prastarim hominidima i pećinskim ljudima - bar tako navodi najnovija studija.

Naučnici u studiji su takođe otkrili da je deo DNK, onaj koji je jedinstven za moderne ljude, prebogat genima koji se odnose na razvoj mozga i na funkcije uma. Ovaj nalaz ukazuje da su geni za razvoj mozga ono što nas zapravo razdvaja, bar genetski, od svih naših predaka.

Ipak, nije jasno do kraja šta ovaj nalaz označava u kontekstu pravih bioloških razlika u odnosu na npr. neandertalce.

Studija je objavljena prošlog petka, 16. jula u časopisu Science Advances. Naučnici su pokušali da razdvoje gene koji su unikatni za moderne ljude od onih koje smo nasledili od prethodnih hominida tokom evolucije. Ceo ovaj proces je dosta komplikovan, jer moderni ljudi dele podosta genetskih sličnosti sa neandertalcima.

Iz tog razloga naučnici su osmislili algoritam, poznat pod imenom speedy ancestral recombination graph estimator (naučnici su baš talentovani za imena 😂), koji im omogućava da brzo rezlikuju delove ljudskih genoma tj. one delove koje smo nasledili usled mešanja sa neandertalcima, kao i one delove koje smo zajedno nosili pre no što smo se razdvojili tokom evolucije u dve vrste (pre oko 500.000 godina).

Uz pomoć algoritma analizirali su 279 ljudskih genoma, dva neandertalska genoma i jedan genom hominida denisovijanaca.

Otkrili su da je samo 1,5% od 7% ljudskog genoma jedinstveno za ljude. 🤯

Sudeći prema studiji naučnici su bili porilično iznenađeni. Kako navode, čini im se da nije baš veliki deo genoma specifično ljudski (u smislu da pripada modernim ljudima). Takođe tih 1,5% gena su svi oni geni koje mi znamo i prepoznajemo lako, većinom geni za proteine koji su vezani za razvoj mozga i moždanih funkcija.

Otkrili su da su ove posebne mutacije nastale u dva specifična i posebna rasta. Jedan pre oko 600.000 godina, a drugi pre oko 200.000 godina. Zbog čega su se tada dogodili ovi nagli razvoji, ili šta ih je pokrenulo, mi ne znamo.

Što se tiče genetike, 98,5% smo isti (bar genetski) kao i svi naši preci. Ali tih 1,5% nas je odvojilo od kamenih oruđa i zaputilo ka osvajanju svemira. 😎

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#DNK

#Hominidi

#Moderni ljudi

#Nauka

#Neandertal

#Neandertalci

#Pećinski ljudi

#medicina

#sličnost