Totalni haos, dogodio bi se totalni haos na zemlji 😐

Prva stvar koja svima pada na pamet je početak velikih poplava, zbog opšte poznatog efekta Meseca i njegovog gravitacionog privlačenja koje on manifestuje na okeane Zemlje. Jer Mesec prvenstveno utiče na zemlju kroz dva efekta - plime i oseke.

Ali da je Mesec samo upola manje udaljen od Zemlje nego što je sada, plima bi bila 8 puta veća. Veliki broj ostrva bi kompletno potonuo pod vodom većinom dana, dok bi obale (uz koji živi veliki broj ljudi) postale nenastanjive zbog enormne razlike u plimi i oseki.

Ali viši nivo mora nije jedini efekat koji bi blizina Meseca imala na Zemlju. Mesec takođe vrši i efekat privlačenja tj. gravitacioni efekat kako na vodu tako i na kopno.

Kada bi mesec odjednom bio 2 puta bliži Zemlji, efekat bi bio poput udaranja gonga maljem. Talasi energije bi se širili kroz planetu usled naglog povećanja snage mesečevog gravitacionog privlačenja.

A taj nagli skok energije bi imao veliki uticaj na zemljinu koru, što bi značilo više zemljotresa i više vulkanskih erupcija.

Uzmimo za primer Jupiterov mesec Io, vulkanski najaktivniji svet u našem Sunčevom sistemu. Iova vulkanska aktivnost proizilazi upravo iz efekta guranja i vuče koju proizvodi susedni gigant Jupiter sa svoja dva meseca. Zemlja bi vrlo lako mogla da ima istu sudbinu da su joj je Mesec odjednom duplo bliži.

Pored svog tog iznenadnog pucanja zemljine kore, rotacija Zemlje bi usporila tokom vremena. To je iz razloga jer mesečeva gravitacija vuče okeane, ali trenje između dna okena i vode usporava Zemljinu rotaciju. Danas Zemljina rotacija usporava na oko hiljaditi deo sekunde po veku. Da je mesec na pola distance udaljenosti nego što je sada, dani i noći bi nam se odužili drastično.

Kada bi preživeli svu tu kombinaciju zemljotresa, vilkanskih erupcija, produženja dana i noći, apokaliptične plime bili bi svedoci čestih solarnih pomračenja. Mesec, da je dva puta bliži, pokrivao bi veću oblast neba i iz tog razloga bila bi veća šansa da nam zakloni Sunce.

Sve u svemu, znamo da je veliki mesec prelep i romantičan, ali ipak je najbolje da on ostane tamo gde - zarad svih nas. 😅

Autor: redportal.rs

#Efekat

#Mesec

#Plima Oseka

#Vuklani

#Zemljina

#apokalipsa

#kora

#zemlja