Ko zna, možda se i vi jedan od odabranih 😃

Višedecenijsko istraživanje potomaka Leonarda Da Vinčija otkrilo je da trenutno 14 ljudi može da tvrdi da su potomci porodice ovog renesansnog slikara.

Zaključak istraživanja objavljen je ovog meseca u časopisu Human Evolution, a potiče od novog genealoškog stabla koje prolazi kroz 21 generaciju i 4 grane, prenosi CNN.

Istraživači su napisali da se ovi rezultati "sa nestrpljenjem iščekuju sa istorijske tačke gledišta", jer će oni pomoći istraživačima da "naučno istraže korene ovog genija, da pronađu informacije o njegovom možda preuranjenom starenju, o njegovom zdravlju i mogućim naslednim bolestima i da objasni neke neobične čulne percepcije, poput njegovog izvanrednog vizuelnog kvaliteta.

Oni su prikupljali podatke iz istorijskih dokumenata u javnim i privatnim arhivama i direktnim izvještajima Leonardovih potomaka.

Leonardo da Vinči rođen je 1452. njegove najpozantije slike su Mona Liza i Tajna večera, a svoje vreme posvećivao nauci, matematici, arhitekturi, dizajnu, inženjerstvu, geologiji, kartografiji, vajanju i crtanju. Njegova umetnička dela i dalje izmamljuju pozamašne isplate od kolekcionara.

Autor: Tanjug

#Italija

#Nauka

#leonarod da vinci