Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje, ali žalim što nemaju svoje.

Najveći srpski i svetski naučnik Nikola Tesla rođen je na današnji dan, 10. jula (28. juna) 1956. u Smiljanu u tadašnjoj Austrougraskoj. Nikolini roditelji su bili sveštenik Milutin i majka Angelina (Mandić). Dobio je ime po dedama. Osim Nikole roditelji su imali Daneta, Maricu, Angelinu i Milku.

Nikola je prva 3 razreda završio u Smiljanu, potom otac bio premešten u Gospić pa tamo nastavlja školovanje. Nikolin otac je u kući imao dosta knjiga, ali se tvrdi da je talenat ka eksperimentisanju Nikola nasledio od majke koja je stalno nešto smišljala kako bi se bi olakšala posao.

Tesla se školovao i u Karlovcu, i po maturiranju se vratio u Gospić u kom je oboleo od kolere i ležao je tako 9 meseci. Otac je hteo da ga upiše na bogosloviju, ali Je Nikola uspeo da ga izmoli da ga upiše na tehniku. Kada je ozdravio Nikola upisuje u Gracu Politehničku školu. Po završetku 1. godine izostaje stipendija pa se obraćao 2 puta Matici srpskoj koja ga je 2 puta odbila. Ipak na nagovor oca završava studije u Pragu.

Već 1881. Tesla odlazi u Budimpeštu gde se zapoščjava u telegafskoj kompaniji, potom odlazi u Pariz gde se zapošljava u Edinsonovj kompaniji, a potom odlazi u Strazbur da osposobi jednosmernu centralu koju je trebao da otvori nemački car.

Tesla odlazi 1884. u Ameriku gde se zapošljava opet kod Edinsona. On je bio oduševljen Teslinim radom. Međutim Tesla se razilazi sa Edinsonom i osniva svoju kopmaniju Tesla električno osvetljenje i proizvodnja. Prvi elektromotor na naizmeničnu struju bez četkica je uspeo da konstruiše 1887. tada razvija i X zrake, a 1888. razvija Teslin kalem.

Tesla se 1892. vraća u Evropu, u Pariz gde ga zatiče vest da mu je majka na samrti. Odlazi u Gospić i oprašta se sa majkom. U Gospiću se kod ujaka zadržao 15 dana. Tesla je prvi i jedini put boravio u Beogradu samo 2 dana, kralj Aleksandar Obrenović ga odlikuje ordenom Svetog Save.

Naredne godine Tesla projektuje Kolumbovo jaje koje je korišćeno kako bi se objasnilo model obrtnog magnetskog polja i induktivnog motora. Nedugo zatim Tesla se seli u Kolorado Springs i pravi svoju laboratoriju kojia je pod misterioznim okolnostima izoglrela. Tesla je imao zamisao da stvori u Svetsku radio stanicu, međutim zbog finansijskih problema finansijer se povukao iz posla. Teslin patent prisvaja Đulijemo Markoni i uz pomoć toga dobija čak i Nobelovu nagradu. Tesla se žalio, ali je zbog tih tužbi finansijski stajao veoma loše.

IZVOR: YT / Donmouls

Tesla je živeo skromno na 15. spratu njujorškog hotela Pensilvanija, sam u sobi broj 1522 . Magazin Tajm 1931. stavlja na naslovnu stranu. Primao je skromnu penziju od jugoslovenske vlade i istraživao je u skladu sa svojim mogućnostima.

Veliki naučnik Nikola Tesla umire od srčanog udara sam u hotelskom apartmanu 3327 na 33. spratu Njujorker hotela 7. januara 1943. u 87. godini života.

Autor: Redportal.rs

#Srbin

#Tesla

#naučnik