Restoran u kom su ručali Tedi Ruzvelt, Albert Ajnštajn i Bejb Rut

Restoran Keens Steakhouse smešten između Pete avenije i Šeste avenijeu u okrugu Garment na Menhetnu u Njujorku. Restoran je 1885. godine osnovao Albert Keen na trgu Herald, tadašnjem Pozornišnom okrugu.

Foto: keens.com

Restoran su u to vreme uglavnom posećivali glumci i izvođači iz susednog pozorišta Garik kao mesto za osvežavanje između predstava. Zbog toga su zidovi ovog restorana prekriveni starim pozorišnim plakatima o predstavama kao i drugim pozorišnim suvenirima.

Restoran nije najpozantiji po bifteku kako bi to većina pomislila, već po ovčijim kotletima (mutton chops).

Foto: keens.com

Drugi neobičan dekor koji će privući pažnju posetioca su duge drvene cevi koje u potpunosti prekrivaju krov svake prostorije restorana. Tokom prelaza između dva veka, Keens je postao Klub lula (Pipe Club) ili gostionica u kojoj su putnici mogli proveriti svoje lule, poslovni kutak koji je nastao jer su glinene lule bile previše krhke da bi se nosile na duga putovanja na konjima. Članovi bi mogli svratiti do Keensa na dim, a zatim bi njihova lula ostala tu za sledeći put.

Keens Steakhouse poseduje najveću kolekciju čerčvarden luli na svetu. Čerčvarden lule od tvrde gline donesene su iz Holandije, a naručivano je čak 50.000 svake tri godine. Nadzornik je lule registrovao i skladištio, dok su dečaci lule iz skladišta nosili njihovim pokroviteljima.

Foto: keens.com

Spisak članova Kluba lula sadržavao je preko devedeset hiljada imena. Danas su lule najpoznatijih pokrovitelja izložene. Među najpozantijim članovima kluba bili su: Teodor Ruzvelt, Bejb Rut, Albert Ajnštajn, Bafalo Bil, Daglas Mekartur, Lajza Mineli, Stiven King, Vil Rodžers, J. P. Moragan itd.

IZVOR: YT / Food Insider 

Autor: redportal.rs

#Keens Steakhouse

#Menhetn

#Nju Jork

#restoran