Od 9. do 15. jula

Izložba Bogdana Maksimovića pod nazivom Pas de Deux biće otvorena od 9. jula u galeriji KC Magacin Ostavinska, svakog dana od 17 do 21 sati. 🖼

Izložba Pas de Deux uklapa mitove, antičke simbole i drevna predanja sa erotikom - jednom od najdužih umetničkih tradicija koja se provlači od renesanse naovamo.

- Radovima su obuhvaćeni neki od najpoznatijih mitova: mit o Samsonu, Haosu i Erosu, Veneri, Davidu i Golijatu, o Evropi iz Homerove Ilijade, i drugih. Centralni motiv je erotika koja se, sa jedne strane, oslanja na tradiciju i slike poput Botičelijeve Venere, a sa druge strane je preispituje. Junakinje slika su smele i svesne sebe. 🥰 One gledaju posmatrače pravo u oči i ruše tabue pokazujući da su svesne pogleda koje privlače - objašnjava Bogdan Maksimović.

Foto: Redportal.rs/Bogdan Maksimović

Rad na seriji radova Pas de Deux Maksimović je počeo 2015. godine:

Ova izložbena postavka obuhvata 20 radova koji spajaju različite estetike - stripa, 3d i digitalne grafike i oslanja se na klupsku, kabare i burlesknu estetiku. U većini slučajeva, likovi na slikama su stvarne ličnosti. Radio sam sa modelima i uz njihovu saglasnost jer sam želeo da prenesem na radove njihove identitete i vrednosti. 😎
View this post on Instagram

A post shared by Bogdan Maksimovic (@artistbo)

IZVOR: IG / @artistbo

Maksimović ističe da je u centru zbivanja tradicionalni muški pogled, takozvani male gaze:

Krenuli smo da radimo u trenucima razvoja Me Too i Time’s Up pokreta i hteli smo da vidimo kakva je naša uloga u svetu koji se menja. Pozicija umetnika kao belog sredovečnog muškarca je nezgodna kad su takve teme u pitanju, ali tematika Pas de Deux dekonstruiše klasičan muški pogled i podstiče emancipaciju žena kroz ukidanje tabua tela i oslobađanjem ženske i intimne prirode.

Bogdan Maksimović je studirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, a potom završio studije i diplomirao u Školi umetnosti Utreht (Holandija). Predsednik je Dizajn sekcije ULUPUDUS-a i dobitnik 2 plakete Majske izložbe za radove Under Pressure i Muza. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a organizovao je i 3 samostalne izložbe. Poslednja izložba Pas de Deux biće otvorena do 15. jula.

Foto: Redportal.rs/Bogdan Maksimović

Autor: redportal.rs

#Bogdan Maksimović

#Izložba

#KC Magacin Ostavinska

#Pas de Deux