Budućnost ratovanja je tu ☠

U konfliktu koji je izbio izmeđi Izraela i Palestinaca pre par meseci, Izrael je na bojno polje izveo AI i superkompjutere da identifikuju i obeleže mete za vazdušne udare u onome što su oni nazvali - Prvi AI rat.

U maju ove godine, IDF (Israeli Defence Force) koristio je rojeve AI vođenih dronova i superkompjutere da pročešlja brzo i efikasno kroz podatke i da identifikuje nove ciljeve u Gazi.

Smatra se da je ovo prvi put da su rojevi dronova koje kontroliše veštačka inteligencija korišćeni u ratu.

Korišćenje AI dronova, koji vrše udare po bojnom polju, je doživeo pravu ekspanziju u poslednjih nekoliko godina. Prema poslednjim UN izveštajima, i u Libiji je takođe pokrenut autonomni udar dronovima prošle godine - što je najverovatnije prvi zabeležen slučaj da je AI sam pronašao cilj, doneo odluku o napadu i izvrio udar. Sve to bez ikakvog upliva ljudskog faktora.

Sada, izgleda da je tehnologija eksponencijalno napredovala i maksimalno korišćena u kofliktu u Gazi.

Istraživanja na polju AI i njegove primene u ratu, zahtevaju veliku količinu informacija. Sistem na koji mašina uči mora konstantno da bude "hranjen" ogromnom količinom podataka, koji se sakupljaju satelitima, vazdušnim nadgledanjima, i podacima sakupljenim na zemlji. Tek kumulativnom analizom ovih podataka AI je sposoban da identifikuje validne mete i da predvidi gde će i kad će biti neprijateljski napad.

Prema IDF, AI je bio korišćen konstantno u poslednje dve godine da tačno locira Hamas i njegove pozicije, kao i lokacije raketnih lansera. Prema izjavama izraelskih službenika, AI sistem je drastično smanjio dužinu borbi sortirajući brze kroz ogroman broj obaveštajnih podataka. Mnogo brže nego što su za to sposobni ljudi.

Tvorci ovih algoritama i AI leže u izraelskoj Jedinici 8200, delu obaveštajnog odseka IDF koji se specijalizuje za dešifrovanje kodova i poruka. Prema nezvaničnim izveštajima, Jedinica 8200 stvorila je nekolio algoritama koji koriste sve od geografskih, ljudskih i drugih izvora podataka da tačno lociraju i odrede mete, koje se potom prosleđuju komandi za vazdušni udar.

Međutim, bez detaljnijih podataka teško je odrediti koliko je zapravo veliki napredak načinjen. Ipak, sve veće korišćenje AI dronova zabrinjava mnoge, uključujući i Savet bezbednosti UN i mnoge druge organizacije koje se bore protiv tzv. robota ubica i zahtevaju zabranu.

Autor: redportal.rs

#AI

#AI dronovi

#AI ratovanje

#Dronovi

#Hamas

#Izrael

#Rat u Gazi

#Savet Bezbednosti

#UN

#borba

#budućnost

#gaza

#rat

#rojevi dronova