Neobični izum ujedno i pravo remek-delo tog perioda

Brava iz XVII veka je delom bezbednosno sredstvo, a delom i pravo umetničko remek delo, koje je osim što i za današnje poimanje deluje prelepo, moglo i da pokazuje broj koliko je puta upotrebljeno.

Nastala u radionici izvesnog Džona (ili Johanesa) Vilksa tokom 1680-ih godina, ovaj neobičan predmet koji svedoči o impresivnom znanju tadašnjih bravara i tehnologiji koja im je bila na raspolaganju.

Foto: mymodernmet.com/Nepoznato

Ova brava naime, radi nešto što ni većina današnjih brava nema kao funkciju, jer beleži koliko je puta bila otključana. Bravaru Vilksu je to pošlo za rukom tako što je na spoljnoj strani brave ugravirao figuru čoveka koji svojim štapom pokazuje na kružni brojčanik na svojoj levoj strani.

Zanimljivo je i da je leva noga ovog gospodina pokretna, tako da može da prekrije samu ključaonicu, što se radi povlačenjem njegovog šešira. Unutrašnji mehanizam ima dodatak koji beleži svako otključavanje, tako da se posle svake upotrebe kružni brojčanik pomera kako bi štap ugraviranog čoveka pokazao koliko je puta to urađeno.

Ova brava se nalazi kao deo stalne postavke Viktorijinog i Albertovog Muzeja (The Victoria and Albert Museum - V & A) u Londonu, a po mišljenju stručnjaka služila je za prostorije od posebnog značaja.

Vilksova brava je služila za zaključavanje privatnih prostorija u kojima su se obavljalii važni poslovi, čuvali dokumenti od značaja i dragocenosti - tvrdi Džesika Stjuart sa sajta My Modern Met.

Bravar Vilks je imao još jednu bezbednosnu meru protiv potencijalnog provalnika, a to je natpis koji se nalazi između ugravirane figure i brojčanika, čiji prevod glasi:"Da imam dar jezika,rekao bih i zgrešio ne bih,ko to dođe tajno,da uzme mog gospodara blago."

Brava je napravljena u periodu kada je zehnologija njihovih izrada u Engleskoj imala veliki uspon, koji se otprilike može smestiti u ceo XVII vek. Zanimljivo je da je još jedna slična Vilksova brava preživela do današnjih vremena, ali se ona čuva u muzeju Metropoliten u Njujorku. Ovaj vešti bravar koji je živeo i radio pre 300 godina je preminuo 1732, ali njegovo nasleđe u nekom obliku živi i danas.

Autor: Marko Radovanović

#brava

#engleska brava iz XVII veka

#stara brava