Udar koji nas je naterao da obrađujemo zemlju i sakupimo se u prvi hram ikada konstrusan na Zemlji 🤓

Najverovatnije najrazorniji kosmički udar još od komete koja je pobila sve dinosauruse, desio se upravo kada su društva započela masovnu reorganizaciju i promenu u načinu funkcionisanja.

Njihove analize podržavaju tvrdnju da se udar dogodio nešto pre početka neolita (perioda sedentarnog života i užgoja domaćih žitarica i životinja) na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji.

Tokom ovog perioda, ljudi su prešli iz organizacije po principu nomadskih lovaca sakupljača u društva fokusirana na zemljoradnju i stvaranje stalnih staništa.

Smatra se da je udar komete, poznad pod imenom udar iz mlađeg Drijasa, takođe eliminisao i mnoge velike i započeo malo ledeno doba koje je trajalo 1000 godina.

Od kada je predložena teorija 2007. godine, naučna zajednica se odosta podelila i mnoga istraživanja su objavljena na ovu temu. Međutim, sada su naučnici sa Univerziteta Edinburg ponovo analizirali sve podateke u cilju analize verodostojnosti i šanse da je do udara odista došlo.

Prema podacima do kojih je tim došao, velika većina analiziranih radova zaista ukazuje da je do udara došlo pre oko 13.000 godina. Posebno su se fokusirali na geološke analize severne Amerike i Grenlanda (smatra se da su tu udarili najveći fragmenti komete).

Analiza jasno pokazuje velike doze platine, materijala koji su se istopili na velikim temperaturama, kao i detekcija nanodijamanata poznatih da postoje samo u kometama i da se formiraju tokom eksplozija visokog intenziteta.

Kako dodaje doktor Martin Svetman, sa Univerziteta Edinburgh koji je bio i vođa studije:

Ova velika kosmička katastrofa, čini se da je zapisana na lokalitetu Gobekli Tepe u Turskoj - najverovatnije prvom hramu koje je čovečanstvo ikada konstruisalo.

Autor: redportal.rs

#Gobekli Tepe

#Ledeno doba

#Lovci sakupljači

#Nauka

#Promena istorije

#Udar

#Zemljoradnja

#kometa

#neolit