Za mnoge generacije je bio simbol slobode

Revolucionar popularan širom sveta Ernesto Če Gevara rođen je 14. juna 1928. u Rosariju, bio je argentinski marksistički revolucionar, političar, lekar, pisac, gerilski vođa, diplomata i vojni teoretičar. Gevara rođen je u dobrostojećoj porodici.

Zbog porblema sa astmom porodica se seli iz Buenos Arjesa u Kordobu. Tu završava gimnaziju, a sa 19 godina, porodica se ponovo vratila u Buenos Ares da bi Ernesto upisao medicinski fakultet, 1948. koji je potom i završio.

Na putu do Perua išao je motorom Norton 500. Kada se motor pokvario išao je auto-stopom i autobusom, u Peruu je obišao i čuveni Maču Pikču. Na tom putovanju je napisao Dnevnik motorcikliste koji je bio objavljen u Njujork tajmsu 2004. a posle je snimljen i film.

Gevara 1953. odlazi u Gvatelamu gde upoznaje ekonomistkinju Hildu Gadeu,koja je imala kontakte sa revolucionarnim pokretom i ljudima koji su bili povezani sa Fidelom Kastrom.

Već 1955. odlazi u Meksiko gde radi kao lekar. U Meksiku upozanje braću Kastro, prvo Raula pa onda i Fidela. Kada se Gevara učlanio u Fidelov pokret krenuli su put Kube 1956. Zbog lošeg nevremena tokom puta i iscrpljenosti sustigle su ih Bastiline snage. Gevara je saznao da je zapravo njihov unajmljeni vodič bio taj koji ih je izdao i doveo vladine snage do mesta gde su bili. Kastrova vojska je 8. januara 1959, nakon više od 2 godine ratovanja po šumama Sijere Maestre, pobedonosno umarširala u Havanu.

Nakon Kubanske revolucije Če Gevara je bio postavljen za direktora centralne banke, a potom i za ministra, njegov najveći položaj u Kubi bio je izbor za glavnog ambasadora Kube u svetu.

Tokom tromesečne svetske turneje Če Gevara je posetio i Jugoslaviju gde se sastao sa maršalom Titom.

Foto: Wikipedia.org

Če Gevara je bio nemirnog duha pa je nakon Kubanske revolucije bio učesnik revolucije u Kognu pomažući gerilcima da svrgnu Patrisa Lumumbu, onda se vratio u Južnu Ameriku gde je otišao u Boliviju.

Pošto je bio poznat širom sveta Gevara je morao da se prepruši pa je tako da bi ušao u Boliviju vršio opsežne pripreme, ugrađeni su mu veštački zubi, stavljene naočare, brada i brkovi su mu obrijani, udebljao se, a kosa mu je počupana do pola glave, da bi izgledao kao proćelav sredovečni gospodin. 

 U narednim mesecima je usledio niz vatrenih okršaja između Gevarinih momaka i vladinih trupa. Zbog preterane aktivnosti i nezdravog života Gevari su se naglo pojavljivali napadi astme, izgubio je oko 20 kg, a u pokretu je imao sve majne ljudi.

U lovu na Gevaru angažovana je specijalna trupa iz sastava 8. divizije bolivijske armije. Tom trupom je komandovao pukovnik Hoakin Zenteno Anaja. Komandant specijalnog bataljona „zelenih beretki” je bio pukovnik Andreas Selić, jugoslovenskog  porekla, koji je rukovodio operacijom na samom terenu.

Nakon što je uhvaćen 8. oktobra 1967. kod sela La Igera, Če je bio ranjen u nogu i nije mogao da se brani. Pred samo izvršenje smrtne kazne iz prkosa je čak pljunuo u lice jednog od visokih oficira koji su se tu zatekli. Za izvršenje pogubljenja izabrana je „zelena beretka”, narednik Mario Teran ali po naredbi nije smeo da puca u glavu, već samo od vrata nadole. 

Na Kubi se Če Gevara smatra jednim od najvećih narodnih heroja,a glumac Endi Gardija kaže da on i nije bio toliki svetac i da je mnoge ljude ubio bez suđenja.

IZVOR: YT / YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

Autor: Redportal.rs

#Ernersto

#doktor

#revolucionar

#če gevara