Glavna nagrada je solistički koncert sa orkestrom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine uz finansijsku nagradu u iznosu od 500 evra.

Ovogodišnje 18. po redu, Međunarodno takmičenje solo pevača Lazar Jovanović biće održano od 10. do 13. juna u Zadužbini Ilije M. Kolarca. Četiri dana besplatne operske muzike i više od 100 prijavljenih kandidata čini ovo takmičenje najznačajnijim i najeminentnijim operskim takmičenjem u ovom delu Evrope i šire. Kao i prethodnih godina takmičenje se održava se u Kolarčevoj zadužbini, a glavna nagrada za laureata takmičenja je solistički koncert sa orkestrom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine uz finansijsku nagradu u iznosu od 500 evra.

Ove godine eminentni žiri čine Arijana Điliani Filip (Hrvatska), Tatjana Vasle (Slovenija) i Senka Nedeljković (Srbija) u mlađim kategorijama, dok će starije takmičare ocenjivati Maria Temeši (Mađarska), Berislav Jerković (Hrvatska), Vesna Šouc (Srbija) i Dan Pataka (Rumunija). Takmičenje je podržalo i dalo svoju podršku Ministarstvo kulture i informisanja Repblike Srbije, a finansijske nagrade dodeljuje JCI Srbija i Veselin Ćesarov. Prijatelji takmičenja su GeloRevoice i Hotel Envoy.

Foto: Redportal.rs/Privatna arhiva

Međunarodno takmičenje solo pevača Lazar Jovanović svojim višedecenijskim postojanjem sa pravom važi za jedno od najvećih i najznačajnijih operskih takmičenja u zemlji i šire. Svake godine takmičenje dočeka preko stotinu učesnika iz skoro 10 zemalja. Takmičenje je namenjeno mladim umetnicima spremnim da započnu svoju profesionalnu karijeru i da pred autoritativnim međunarodnim žirijem odmere svoje znanje, umetničke kvalitete i prikažu svoj talenat. Do sada, u žiriju takmičenja pojavljivala su se neka od najvećih imena domaće i svetske muzičke scene i pedagogije, a pobednici takmičenja su se tokom proteklih godina potvrdili kao vrsni muzičari, osvajajući svetske koncertne podijume i operske scene.

Foto: Redportal.rs/Privatna arhiva

Osnovano je 2004. godine od strane Muzičkog društva Stanković u čast čuvenom jugoslovenskom tenoru Lazaru Jovanoviću. Usled izuzetnog porasta važnosti i značaja od 2016. godine takmičenje se održava pod okriljem Kulturnog elementa koji uvodi niz organizacionih i umetničkih novina. Prva u nizu značajnih promena je premeštanje takmičenja iz sala muzičkih škola u svoj sadašnji dom, Zadužbinu Ilije M. Kolarca.

Kulturni element je umetničko udruženje osnovano 2011. godine u Beogradu, koje okuplja veliki broj mladih umetnika, glumaca, plesača i muzičara, vrhunskih profesionalca u svojim oblastima. Zajedno oni čine jednu od najeminintnijih umetničkih grupa, koja je do sada ostvarila na desetine projekata širom zemlje.

Autor: redportal.rs

#lazar jovanović

#solo pevač

#takmičenje