Za narod Hunza kažu da je najdugovečnji naroda na svetu

Narod Buriši ili Hunza narod, Nagar naseljava Baltistan na severu Pakistana. Oni su pretežno muslimani. Govore buriškim jezikom i do sad nije dokazano da je njihov jezik povezan sa bilo kojim drugim.

Foto: Wikipedia.org

Hunzakuti i regija Hunza imaju relativno visoke stope pismenosti u poređenju sa sličnim okruzima u Pakistanu. Hunza je glavna turistička atrakcija u Pakistanu, a mnogi domaći i strani turisti putuju u regiju uživajući u bajkovitom krajoliku i zapanjujućim planinama tog područja.

Narod Hunza autohtoni u dolini Hunza, u planinama Karakorum na severu Pakistana. Potiču od stanovnika bivše kneževine Hunza. Oni tvrde da su potomci vojnika koji su u regiju došli s vojskom Aleksandra Velikog u 4. veku pre nove ere. Genetska istraživanja pokazuju da oni imaji veze sa Indoevropljnima, kao i narodima sa Bliskog istoka. Međutim, nikad nije dokazano da su oni potomci vojnika Aleksandra Makedonskog.

Foto: Wikipedia.org

Dolina je poznata po ukusnom voću, terasastim poljima i dugovečnosti lokalnog stanovništva, a takođe i po promeni boja u raznim godišnjim dobima. Možda ste bili svedoci boja jeseni širom sveta, ali niste videti prekrasnu planinu Tupopdana iza živopisnih stabala i dolina. Jesen u dolini Hunza je veličanstveno i nezaboravno iskustvo. To je najbolje vreme za istraživanje prelepe doline Hunza.

Ljudi Hunza najpoznatiji su po zdravoj prehrani i načinu života zbog kojeg navodno Hunza ljudim žive do 150 godina i imaju aktivan seksualni život. Međutim, to nikad nije naučno potvrđeno. Hunze jednostavno ne mere vreme kao ostali narodi oni će jednostavno reći da je "mnogo star" onaj koji ima više od pedeset godina.

IZVOR: YT / Mark WiensMark Wiens

Autor: redportal.rs

#Hunza

#Narod Buriši

#Pakistan

#narod