Dug i trnovit put je bio od Norme Džin do Merilin Monro

Čuvena glumica Merilin Monro rođena je 1. juna 1926. u Los Anđelesu kao Norma Džin Mortenson. Ova glumica, pevačica i model bila je ikona 20. veka.

Rođena je u porodici Gladis Perl Monro i Edvarda Mortersona, međutim, ovaj par se razveo nakon samo 6 meseci braka. O tome ko je Merilin otac kruže razne priče da je njen otac Čarls Stenli Giford koji je bio prodavac u RKO Pictures jer je njena majka radila kao montažerka. Pre njenog rođenja Edvard Morterson je napustio njenu majku pa je zbog nemogućnosti izdržavanja Norma Džin završila u sirotištu.

Foto: Wikipedia.org

Malu Normu Džin su iz sirotišta uzeli Albert i Ida Bolender gde je živela do 7 godine, a majka je posećivala subotom. Iako je uspela da kupi kuću i preseli se ćerkom, ubrzo je doživela nervni slom pa je staratelj mlade Norme Džin postala majčina prijateljica Gres Maki do udaje, kasnije je devojčica odvedena u sirotište.

Kako bi što pre pobegla iz sirotišta ona moli svoju buduću svekrvu da je njen sin oženi, što ona dozvoljava pa se sa 16 godina udaje za Džejmsa Dafertija, koji zbog Drugog svetskog rata biva pozvan u vojsku, a Norma Džin se sa svekrvom zapošljava u fabrici Radioplane Company čiji je vlasnik bio glumac Redžinald Deni.

Kako sudbina uvek uplete svoje prste, Norma Džin biva primećena na sasvim čudan način, fabriku je fotografisao vojni fotograf i ona je tako zapala njemu za oko. Nedugo zatim ona postaje model agencije The Blue Book. Za kratko vreme postaje najpoznatiji model, a zatim i glumica produkcijske kuće 20th Century Fox gde je radila za 125 dolara sedmično. Potom svoje ime Norma Džin menja u Merilin po Merilin Miler, a prezime Monro uzima od majke.

Do početka snimanja visokobudžetnih filmova snimila je niz slabijih: Skuda hu, skuda hej! i Opasne godine, Dame iz hora, Nismo venčani! i Ljubavno gnezdo. Njen prvi viskobudžetni film bio je Nijagara, zatim su usledili filmovi Muškarci više vole plavuše Kako se udati za milionera, Sedam godina čežnje, Autobuska stanica, Neki to vole vruće.

IZVOR: YT / Claude LE-QUANG

Na početku karijere kružile su fotografije gole Monro, koje je snimio fotograf Tom Keli dok je tražila posao. Slike je kupio Hju Hefner, a u decembru 1953. se pojavila u 1. izdanju Plejboja.

Foto: headliner.rs

Pored prvog braka sa Džejmsom Daferijem udala se Džoa Dimadža, a zatim i za Artura Milera.

U javnosti je bila aktuelna i njena veza sa američkim predsednikom Džonom Kenedijem, a jedna žena Gledis tvrdi da joj je majka rekla da su njeni roditelji Merilin Monro i Džon Kenedi.

IZVOR: TW / @EpicFailPix

Merilin je umrla 5. avgusta 1962. tako što se po toksikološkim nalazima otrovala barbituratom, tj tabletama za spavanje, a pronašla je spremačica.

Pre nekoliko godina Merilin Monro je u Čikagu dobila spomenik.

IZVOR: YT / CBS News

Autor: Redportal.rs

#filmovi

#kenedi

#merilin

#monro