Fernanda od stotinu ljeta 😁

Gigantska kornjača sa Galapagosa, za koju se mislilo da je mrtva više od stotinu godina, upravo je izašla iz svog skrovišta.

Istraživači su otkrili ženku kornjače na ostrvu Fernandina, tokom ekspedicije sa Nacionalnim parkom Galapagosa još 2019. godine. Po ostrvu je i dobila ime, Fernanda.

Još tada naučnici su bili porilično sigurni da je kornjača pred njima niko drugi do izgubljena Fernandina, pripadnik vrste gigantskih kornjača (Chelonoidis phantasticus) , vrste koja je postojla na ostrvu i za koju se smatralo da je istrebljena pre 112 godina - usled erupcije Fernandina vulkana. Ali, za svaki slučaj, poslati su njeni uzorci krvi na Univerzitet Yale.

Tim na univerzitetu je uporedio gene kornjače, sa još jednom i jedninom kornjačom koju su naučnici otkrili na Fernandina ostrvu - mužjakom otkrivenim 1906. godine. Tim je potvrdio da su u bliskoj vezi i da je Fernandina ista vrsta kao i on.

Kako objašnjava Džejms Gib, podpredsednik na Galapagos Conservancy i ekspert za kornjače na Univerzitetu New York:

Jedna od najvećih misterija na Galapagosu su kornjače sa Fernanda ostrva. Ponovno otkriće ove izgubljene vrste je srećan tren, koji nam je omogućio da ih spasimo od nestanka u poslednjoj sekundi. Sada nam ostaje da hitno i hitro završimo pretraživanja celog ostrva u nadi da ćemo naći još primeraka ove vrste.

Naučnici se iz petnih žila trude da ne ponove grešku i izbegnu sudbinu tzv. Usamljenog Džordža, velike kornjače koja preminula i sa sobom odnela u zaborav sve nade za obnavljanje njegove vrste ggantskih kornjača. Preminuo je 2012. godine, sa 100 i više godina života. Sa njim je nestala i cela njegova vrsta Chelonoidis abingdoni.

Autor: redportal.rs

#Fernandina

#Gigantske kornjače

#Kornjače sa Galapagosa

#Otkrivena posle 100 godina

#Velike kornjače

#džordž

#stara 100 godina