Slika holandskog umetnika stara 350 godina zaintrigirala mnoge

Ovih dana je među teoretičarima zavere na mreži ponovo zavladala pomama za slikom holandskog umetnika Pitera de Huča iz 1670. godine. Radi se o radu pod imenom Mlada žena sa pismom i glasnik u enterijeru, koja prikazuje upravo ono što joj je u nazivu, međutim, korisnicima interneta je ovoga puta upao u oči predmet koji glasnik na ovoj slici drži.

Foto: Wikipedia.org/javno vlasništvo

SLIKA: Mlada žena sa pismom i glasnik u enterijeru, Piter de Huč, 1670. godina

Naime, mnogi su u ovoj slici još pre 2 godine videli neverovatnu sličnost sa ajfonom, tako da se ova slika brzo proširila mrežom.

Definitivno, predmet koji ovaj lik sa slike drži ima neobičan odsjaj na vrhu, koji bi mogao da napravi samo metal, dok ono što se vidi na površini ovog predmeta može lako da bude protumačeno kao ekran sa simbolima za aplikacije koje su nam danas poznate samo preko ekrana pametnih telefona.

Foto: Wikipedia.org/Javno vlasništvo

Ipak, na žalost mnogih entuzijasta, teško da je de Huč naslikao izum modernog sveta, već se, po svemu sudeći, radi o maloj beležnici na kojima su glasnici tog vremena vodili evidenciju o tome šta su i kome isporučili. Zapravo, neretko su ovakve beležnice imale metalne okvire da se ne be bi pohabale u putu i sl, tako da to objašnjava i odsjaj sa vrha.

Bez obzira na stvaranje fame ni iz čega, ovaj fenomen zapravo na kraju i nije ispao toliko loš, budući da je za jednu veću grupu ljudi zaintresovao za umetnost, makar posredno.

Slika je načinjena tehnikom ulja na platnu i predstavlja deo perioda koji se smatra Zlatnim dobom holandskog slikarstva, koji se smešta u 18. vek, u godine tokom i neposredno nakom Osamdesetogodišnjeg rata, a izložena je u Nacionalnom muzeju Holandije u Amsterdamu.

Autor: redportal.rs

#Mlada žena sa pismom i glasnik u enterijeru

#Piter de Huč

#putovanje kroz vreme

#slika