Njihov zajednički praznik uveden je na obeležavanju 1.000 godina od početka misije opismenjavanja Slovena 🙂

Mnogi građani ne znaju da je danas državni i crkveni praznik koji se proslavlja radno. Ono što slavimo je Dan slovenske pismenosti i kuluture.

Ćirilo i Metodije, pre monašenja Konstantin, su bili 2 brata, rođena u Solunu, u kući znamenitih roditelja. Stariji brat Metodije proveo je kao ofcir 10 godina među Slovenima i tako naučio slovenski jezik.

Metodije se povratku u Grčku zamonašio, a malo nakon toga pridružio mu se i mlađi brat Ćirilo. U Carigradu su sastavili slovensku azbuku (glagoljicu) od 38 slova i počeli da prevode crkvene knjige sa grčkog na slovenski. Na poziv kneza Rastislava otišli su u Moraviju da šire hrišćanstvo, a umnožene crkvene knjige poklanjali su sveštenicima koji su nastavili rad i tako šitili pismenost.

Ova braća su tako postali simbol slovenske pismenosti i slovenskog prosvetiteljstva. Kao prosvetitelje slovenskih naroda, crkva ih ističe kao ravnoapostolne jer je ovo bilo prvo osvešćivanje Slovena u istoriji.

Na Papin poziv stigli su i u Rim gde se Ćirilo razboleo i umro 869. godine. Metodije se vratio u Moraviju i nastavio širenje vere među Slovenima sve do smrti 885. godine. Njegovo delo nastavili su njegovi učenici na čelu sa Svetim Klimentom i Naumom koji su sastavili pismo ćirilicu.

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Svaki od braće ima svoj dan, a njihov zajednički praznik uveden je na 1.000 godina od početka njihove misije. Osim kod nas, Dan Ćirila i Metodija proslavlja se i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini i Severnoj Makedoniji.

Sveti Ćirilio i Metodije imaju svoj spomenik u parku kod Vukovog spomenika.

Foto: Wikipedia.org

Autor: Redportal.rs

#Dan slovenske pismenosti

#državni praznik

#ćirilo i metodije