Tajnu čuva Rajac kod Negotina

U malom selu Rajac u Borskom okrugu nalazi se jedna od najnepoznatijih a najznačajnijih nekropola. Mesto sahranjivanja naših predaka koje najlepše i najočiglednije svedoči o dubokoj povezanosti Srba sa svojom prehrišćanskom kulturom.

Tu, nedaleko od obale Timoka, stoje klesarska svedočanstva prošlosti. Izmešane zajedno sa novovekovnim nadgrobnim spomenicima stoje stare ploče i stubovi, koje po formi ukrasa najviše podsećaju na srednjovekovne stećke istočne Srbije, Hercegovine i Dalmacije.

Osim što formom odudaraju od onoga šta je oko naviklo da zatekne na crkvenom groblju, najupečatljivi simboli koji ih krase su svastika i perunika - staroslovenski paganski simboli životodarnog sunca i vrhovnog boga Peruna.

Foto: akademossite.wordpress.com/akademossite.wordpress.com

Simbol Peruna bio je opšteprisutan znak zaštite i postavljao se, osim na grobove, i iznad vrata kuća ili na nosećoj gredi zdanja. Poznata nam je ta praksa kod Slovena još iz ranog srednjeg veka Evrope.

Ali ono što najviše ukazuje na tu duboko ukorenjenu vezu jeste činjenica da su ovo grobovi iz 16. i 17. veka.

Dakle, hiljadu godina posle doseljavanja srpskih plemena na Balkan i više od pola milenijuma nakon prihvatanja hrišćanstva.

Ko zna šta sve još kriju nedra Šumadije. :)))

Foto: akademossite.wordpress.com/akademossite.wordpress.com

Autor: redportal.rs

#Nasleđe

#Paganizam

#Perun

#Rajac

#Sloveni

#Srbija

#Staroslovenska religija

#Vera

#groblje

#istorija