Znate li koji se deo zove Kosmajskom Svetom Gorom?

Planina Kosmaj nalazi se u okolini Mladenovca. Na 626 metara nadmorske visine, 2. je najniža planina u Srbiji, posle Avale. Naziv je dobila od keltske reči cos, što znači šuma, i stare indoevropske reči maj, što znači planina. Kosmaj ima 3 vrha: Mali, Goli i Rutavi vrh i ima preko 95 izvora zdrave vode.

Zbog svojih lokacija, Kosmaj je često bio mesto sukoba i ratova, a poslednji je bio tokom Drugog svetskog rata. Nekada je Kosmaj bio spojen sa Avalom i činili su poluostrvo u Panonskom moru, a danas je Kosmaj omiljeno izletište šumadijskog kraja, piše Magazin Novosti.rs.

MANASTIR TRESIJE

Manastir je osnovan 1309. godine, u vreme kralja Dragutina. Posvećen je Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu. Naziv Tresije je dobio po potoku koji izvire pored manastira. Stradao je krajem 17. veka pod najezdom Turaka, a bio je i jedan od centralih mesta odakle su krenule migracije stanovništva Prvom seobom Srba 1690. godine.

Ruševine manastira obnovili su 1709. godine rakovački kaluđeri, o čemu svedoče natpisi unutar hrama. Obnavljan je do 1950. godine i primer je obnove u stilu raškog učenja. U manastiru se čuvaju ikone iz 19. veka kao 1. primer rada ikonopisaca posle oslobođenja Srbije.

U blizini se nalazi i manastir Pavlovac, Kastaljan, crkva u Nemenikućama i zbog toga je ovaj kraj dobio naziv Kosmajska Sveta Gora.

View this post on Instagram

A post shared by 𝐍𝐚𝐣𝐥𝐞𝐩š𝐞 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐣𝐞 𝐒𝐫𝐛𝐢𝐣𝐞🇷🇸 (@serbia_photo_ig)

IZVOR: IG / @serbia_photo_ig

SPOMENIK BORCIMA KOSMAJSKOG ODREDA

Spomenik borcima Kosmajskog odreda se nalazi na Malom visu, jednom od 3 vrha planine Kosmaj. Spomenik je izgrađen 1971. godine i posvećen je Kosmajskom partizanskom odredu, koji je u toku Narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1944. godine dejstvovao na ovom terenu.

Pet duplih krakova na spomeniku posvećeni su okruzima i gradovima koji su se borili za slobodu. Autori spomenika su vajar Vojin Stojić i arhitekta Gradimir Medaković.

View this post on Instagram

A post shared by Milica R. (@mali_veseljak88)

IZVOR: IG / @mali_veseljak88

VIDIKOVAC I SPOMEN-KOSTURNICA NA BELOM KAMENU

Vidikovac je zapravo drveni toranj sa kog se pruža predivan pogled na Šumadiju. Desno od vidikovca nalazi se šumska staza koja vodi do spomen-kosturnice.

Ovaj spomenik zapravo predstavlja spomen-kosturnicu na Belom Kamenu, koja je podignuta ratnicima Timočke divizije, palim u borbama za odbranu Beograda 1914. godine.

U blizini planine Kosmaj nalaze se još: banja Selters, Markovačko jezero, Orašac i spomenik despotu Stefanu Lazareviću u selu Crkvine u Markovcu.

Autor: J. P.

#Kosmaj

#Putovanje

#Srbija

#upoznajte Srbiju