Pica koja je postala simbol italijanske kuhinje

Pica je specijalitet italijanske kuhinje. Iako ima dugu istoriju niko ne znam kako je nastala.

Rismki istoričar Marko Porcije Katon je u 3. veku pre nove ere opisao „okruglo testo preliveno maslinovim uljem, biljem i medom ispečeno na kamenu“. Vergilije je u svojoj "Enejidi" opisao kolače ili okrugli hleb. Iz iskopina Pompeje koju je Vezuv zatrpao 79. godine, pronađeni su ostaci okruglog peciva. 

Iako se recept za picu koja ima iste sastojke kao i Margarita spominje u jednom italijanskom kuvaru iz 1866. godine, jedan drugi događaj joj je i doneo slavu.

Na početnu to je više bila pogača sa paradajzom koja se prodavala na ulicama i trgovima Napulja, i uglavnom je bila hrana siromašnog stanovništva. Sve dok u junu 1889. godine, kuvar Rafaele Espozito iz picerije "Brandi" nije dobio poziv da sprema pice u Palaco Kapodimonte - letnjikovac kraljevske porodice.

Postoji nekoliko verzija događaja od kojih najčešće mogu da se čuju dve: prva je da je kraljica Margarita od Savoje sama tražila jednu takvo jelo kada je videla da to ljudi na ulicama najviše jedu, a druga da je pica pravljena povodom njenog dolaska.

Foto: Wikipedia.org

Pica koju je pravio Rafaele napravljena je u bojama italijanske zastave: crveno (paradajz), belo (mocarela) i zeleno (bosiljak) i ponela je ime po kraljici Margariti. Od 2009. recept i način pripreme pice Margarite je zaštićen EU oznakom Specialità Tradizionali Garantite.

Margarita sa ovom oznakom se pravi na tradicionalan način od sastojaka vrhunskog kvaliteta. Zabranjena je upotreba bilo kakvih savremenih pomagala za izradu testa - njega priprema ručno majstor za pice – pizzaiolo. Peče se na 485 stepeni tačno 90 sekundi. Ispečeno testo ne sme da bude deblje od 3mm sa koricom debljine između 1 i 2 cm.

Autor: redportal.rs

#Italija

#Kuvar

#Margarita

#Pica

#Pizza

#kraljica