Od 14. do 20. maja 2021. godine na Trgu Nikole Pašića u Beogradu

Dani knjige Filmskog centra Srbije održaće se od 14 do 20. maja 2021. godine na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Na ovoj manifestaciji biće predstavljena najnovija izdanja ove institucije iz oblasti filma i filmske umetnosti. Publika će moću da kupi knjige po promotivnim cenama u periodu od 10 do 20 časova.

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić ovim povodom je naglasio:

Iako svi Filmski centar Srbije vezuju pre svega za sufinansiranje proizvodnje domaćih filmova, želim da istaknem izdavaštvo Filmskog centra Srbije, kao oblast koja u kontinuitetu godinama hrani domaću publiku i publiku u regionu sa reprezentativnim i kapitalnim delima vezanim za sedmu umetnost. Kao i prošle godine, i ove ćemo imati štampana izdanja značajnih autora, koja će se prepričavati budućim generacijama.

Filmski centar Srbije je tokom 2020. godine, uprkos objektivnim poteškoćama u pandemijskoj godini, objavio 7 novih naslova. Kapitalna knjiga Kristofera Voglera Piščevo putovanje - mitska struktura za pisce jedna je od najtraženijih i najprodavanijih knjiga FCS-a u protekloj godini.

Urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije Miroljub Stojanović je izjavio:

Osim Branka Vučićevića, Filmski centar Srbije u okviru Dana knjige predstavlja ove naslove, ali i autore na posebnim, za ovu svrhu upriličenim promocijama. Takođe, knjigama Maje Medić Snimatelji u srpskom igranom filmu i Darje Bajić Kulturna politika i stimulacija filmske proizvodnje u Srbiji želimo da najavimo frekventna dešavanja i u ovoj godini, sa idejom da prevaziđemo, po broju ali pre svega kvalitetu, izbor knjiga iz 2020. A u prijatnim iznenađenjima ove godine svakako nećemo oskudevati.

RASPORED PROMOCIJA KNJIGA

📔 14. maj u 18 č.: Ivana Kronja, Estetika eksperimentalnog i avangardnog filma: telo, rod i identitet

📕 15. maj u 18 č.: Slobodan Šijan, Pisci u bioskopu

📗 16. maj u 18 č.: Bogdan Zlatić, Pčelinjak u osinjem gnezdu

📘 17. maj u 12 č. Marina Falufić, 50 godina filmskog hita u srpskoj kinematografiji

📙18. maj u 12 č.: Darja Bajić, Kulturna politika i stimulacije filmske proizvodnje u Srbiji

📒 19. maj u 12 č.: Maja Medić, Snimatelji u igranom filmu

Autor: fcs.rs / redportal.rs

#Dani knjige

#Filmski centar Srbije

#Trg Nikole Pašića

#knjiga