Skamenjeno radioaktivno gorivo nekadašnjeg reaktora ponovo aktivno

Duboko u ruševinama nuklearne elektrane, u jami Černobila, 35 godina nakon najgore nuklearne katastrofe u istoriji - reaktori za nuklearnu fisiju su ponovo počeli da reaguju duboko pod zemljom.

Ukrajinski naučnici sa Instituta za sigurnosne probleme nuklearnih elektrana, detektovali su skoro neobično veliki broj neutrona koji dolaze iz demolirane nuklearne elektrane - što može samo značiti da je fisiona rekacija ponovo aktivna.

Kako navodi Nil Hajat, profesor nuklearne hemije sa Univerziteta u Šefildu:

Po mnogo čemu to su kao delići žara nakon vatre. Kada se nuklearna katastrofa dogodila 26. 4. 1986. godine, veliki deo nuklearnog reaktora se istopio u vrtlogu vreline i toplote, zbog čega se oko 170 tona uranijuma izlilo u podrumske prostorije elektrane i nakon hlađenja stvrdnulo.

Nakon nesreće nivoi radijacije su ostali relativno stabilni godinama, ali je primećeno da je nakon svake kiše skok u broju emitovanih neutrona (dokaz za fisionu rekaciju u reaktoru). Iako je zaštita odmah postavljena nakon nesreće, kišnica je bila konstantan problem. Prisustvo vode povećavalo je nivoe fisije jer je usporavala kretanje neutrona i samim tim povećavala šansu za sudar čime se još više njih oslobađa u formi radijacije. Nova zaštita (sarkofag) je postavljena 2016. godine i smatrala se za uspešnom sve dok opet niije detektovan neobičan skok u radijaciji.

Razlog same reakcije nije poznat niti ga razumemo u potpunosti, ali sam po sebi postavlja zabrinjavajuća pitanja. Prema podacima ukrajinskog Instituta, sušenje uranijuma na neki način utiče da se neutroni sve više sudaraju čime se povešava šansa da će jedan od njih pogoditi nukleus atoma i prepolovitiga.

Ostaje problem na koji način rešiti izlive radijacije? Jedan od predloga je slanje robota koji bi izbušio rupe u radioaktivnom kamenu u koga bi stavio šipke Borona - suštinski kontrolnih šipki poput u aktivnom reaktoru koji smanjuju reaktivnost neutrona.

Iako je ovo problem koji će dugo da zaokpuljuje naučnike i istražeivače, bez brige. Nema šanse da se ponovi išta slično nesreći i katastrofi od pre 35 godina. 😊

Autor: redportal.rs

#Neautroni

#Rekator

#Ukrajina

#ponovo aktivan

#sssr

#topljenje

#Černobil