Ovaj prelepi hram postao jedno od bitnijih turističkih destinacija u gradu na Morači

Ideja o pravljenju Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici je stara više decenija. Drugi svetski rat prekinuo je nameru tadašnjih crkvenih poglavara da realizuju ovu ideju.

Po izbijanju Drugog svetskog rata i sveopšteg haosa na ovim prostorima, ideja o izgradnji hrama bačena je u drugi plan. Međutim, po dolasku komunističkih vlasti ta ideja je totalno obustavljena.

Posle dolaska tadašnjeg episkopa bačkog Amfilohija Radovića na mesto mitropolita crnogorsko-primorskog ideja o izgradnji hrama ponovo je zaživela.

Ahitekta dr Predrag Ristić je po blagoslovu mitropolita Amfilohija uradio idejno rešenje hrama. Izgradnja hrama je otpočela 1993. g. Na osveštenju temelja budućeg hrama bili su patrijarh Vartolomej i patrijarh srpski Pavle. 

Evo kako je mitropolit Amfilohije reagovao kada je čuo da se patrijarh Pavle upokojio:

IZVOR: YT / Alexander Andjelkovic

Ovaj hram su tokom njegove izgradnje posećivali svi značajniji crkveni velikodostojnici, kao što su: carigradski patrijarh, aleksandrijski patrijarh, sadašnji ruski patrijarh Kiril, tada kao mitropolit smolenski.

Po zavšetku grubih radova 2008. godine u hramu su počela da se obavljaju bogosluženja, krštenja i venčanja. Godine 2010. otvorena je i narodna kuhinja, osnovano bratstvo pravoslavne omladine Simeon Mirotočivi i hor Sveti Marko.

Završetak radova na hramu poklopio se sa obeležavanjem 1.700 godina od Milanskog edikta, te je ovaj sveti hram i otvoren u danu proslavljanja ovog bitnog datuma za sve hrišćane.

Foto: YT Printscreen

Hram je sada ponos ne samo Podgoričana nego i svih vernika Srpske pravoslavne crkve, ali verujemo da njega ne bi bilo da nije bilo istrajnosti mitropolita Amfilohija.

Činjenicu da će mitropolit počivati u ovom hramu po sopstvenoj želji najbolje oslikava ikona na kojoj mitropolit Sinu Božijem predaje na čuvanje Hram Hristovog Vaskrsenja.

Autor: redportal.rs

#Hram Hristovog Vaskrsenja