Da li identitet srpskog filma treba pronaći u prepoznavanju matrice koja će publiku vratiti u bioskope?

Filmski centar Srbije i Dom omladine Beograda orgainzuju novu seriju tribina pod nazivom Identitet srpskog filma - srpski film u 21. veku. Ova serija je pokrenuta kako bi se strateški osmislila, koncipirala i problematizovala neka od aktuelnih i vitalnih pitanja srpskog filma.

Tribine će se održavati jednom mesečno tokom 2021. godine. Na njima će učestvovati relevantni gosti iz Beograda, Srbije i regiona.

Teme tribina prilagođene su najpre potrebama mlađe generacije. 😎 One će pokušavati da praktično doprinesu i usmere filmske stvaraoce: od pitanja kako doći do prvog filma do načina distribucije filmova i njihovog prisustva na filmskim festivalima u svetu.

Urednik tribina je Aleksandar Gatalica, pisac, prevodilac sa antičkog grčkog i muzički kritičar, dok je moderator Dragan Nikolić, filmski reditelj, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

Foto: Unsplash.com/Denise Jans

Teze za razgovor:

🎬 Šta je to identitet srpskog filma?

🎞 Zbog čega je on potreban u susretu sa drugim kinematografijama?

🎬 U potrazi za identitetom: Da li identitet srpskog filma treba tražiti u prepoznatljivosti naše kinematografije na velikim svetskim filmskim smotrama, kakve su Kan, Venecija, Berlinale?

🎞 U potrazi za identitetom: Da li identitet srpskog filma treba pronaći u prepoznavanju matrice koja će publiku vratiti u bioskope i šta je to u ovom trenutku očekivanje srpske filmske publike?

🎬 U potrazi za identitetom: Da li identitet srpskog filma treba tražiti u velikim produkcijama koje će obrađivati traumatične teme novije i dalje srpske prošlosti i tako služiti kao društveni korektiv i katarza za najširu publiku?

🎞 Da li je identitet srpskog filma ili bilo koje manje rasprostranjene kinematografije uopšte moguć u svetu nakon pandemije? Hoće li narednih godina i decenija dominirati samo filmovi bez ikakvog nacionalnog predznaka?

Autor: domomladine.org / redportal.rs

#Dom omladine Beograda

#Filmski centar Srbije

#Identitet srpskog filma

#Srpski film u 21. veku

#Tribine

#ciklus

#film