Isusa je u Jerusalimu dočekala masa ljudi koji su put posipali cvećem i palminim listovima, i pevali su u njegovu slavu.

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik u narodu poznat kao Cveti. Ovaj dan je veoma bitan u crkvenom kalendaru i uvek pada nedelju dana pred Vaskrs.

Na ovaj dan se po crkvenom verovanju dogodio svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. To je ujedno bila i poslednja nedelja njegovog ovozemaljskog života. Praznik je ustanovljen je u Jerusalimu krajem IV veka.

Prema Jevanđelju, Isus je u grad ušao jašući na magarcu.

Da Isus Hristos nije slučjano ušao u Jerusalim govori i ova simbolika. Na magarcu je ušao jer magarac simbolizuje mir, za razliku od konja, koji simboliše rat. U to vreme bacanje haljina i palminog lišća pred nekoga, predstavljalo je iskaz dubokog poštovanja i visoke počasti. U jevrejskoj tradiciji, palma je jedna od četiri svete biljke (pored  limuna mirte i vrbe) koja se nosi na jevrejski praznik Sukot.

Nekada je bio običaj u Srbiji da se na Cvete ceo dan šeta okićen cvećem. Momci bi svojim devojkama pravili bukete, a svaki cvet ima svoje značenje pa se na taj način otkrivaju osećanja.

Isto tako, ubrano cveće se nije unosilo u kuću već se ostavljalo u posudama sa vodom u dvorištu da prenoći, međutim, danas se buketi donose u sobe, potapaju u vodu sa zlatnim i srebrnim prstenjem i onda se sa tom vodom umiva.

IZVOR: TW / Телевизија Храм

Autor: Redportal.rs

#Isus Hristos

#cveti

#praznik

#spc