Srpske čiče, mala bela kuća i šljivik... ❤

Još od ubistva Obrenovića zapadne sile i establišment su na Srbiju su gledali kao na zemlju varvara i lupeža, posebno podpomognuti propagandnom mašinerijom Austrougarske i Velike Britanije. Nakon Balkanskih ratova stav zapada se samo pogoršao, pošto uspesi Srbije na bojnom polju nisu odgovarali političkim interesima tadašnjih najmoćnijih zemalja. Međutim, baš u tom periodu Balkanskih ratova počinju na teritoriju Srbije i Crne Gore da dolaze strani posmatrači u okviru najrazličitijih misija, od humanitarnih preko vojnih pa sve do novinara i reportera. Sa početkom Prvog svetskog rata taj trend se samo nastavio.

Prva stvar koja se zapaža među njihovim izveštavanjem je šok koliko se razlikuje Srbin od njegove percepcije na zapadu i koliko ima stvari koje običan čitalac u njihovim matičnim zemljama ne zna o ovom narodu zaključanom u večni boj za svoju slobodu i ujedinjenje.

Herbert Kori, američki novinar, je stigao na tlo Evrope 1917. godine kao izveštač sa fronta u Francuskoj. Ubrzo se prebacuje za Solun da bi ispratio frenetične pripreme za ofanzivu na solunskom delu bojišta. Šetajući među Srbima i posmatrajući njihovu svakodnevnicu, slušajući njihove priče i lično gledajući njihovu borbu ostavio je ovaj zapis:

"Podosta vojnika koje sam video bili su, kako ih Srbi nazivaju "čiče". Kako sam razumeo to se odnosi na svakog muškarca koji napuni 40 godina. On automatski postaje neka vrsta ujaka ili strica svim svojim komšijama. Svakome od njih, tim seljacima Srbima, Srbija je jedna mala mala bela kuća, sa šljivikom i 10 hektara zemlje. Većina njih nikada nije bila više od 50 milja dalje od svoje kuće... Svi, su gledali svoje najmilije kako ginu, a bar 3 od 5 u bilo kojoj jedinici su bili teško ranjeni. Mnogi i više puta... Nije bilo pesama tokom marševa, osim tokom bitke za Monastir. Nema lakih razgovora, niti veselja oko vatri. Nema muzike, osim povremenog teškog i tužnog zvuka gitare sa jednom žicom (gusli) koju je neki strpljivi vojnik izradio od materijala pri ruci... Svima je bila samo jedna stvar na umu, otadžbina, porodica i povratak kući."

:,))))))

Foto: Wikipedia.org/https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Autor: redportal.rs

#Herojstvo

#Obrenovići

#Prvi svetski rat

#Ratni novinari

#Srbija

#balkanski ratovi

#boj