Kad je ugledala ikonu Presvete Bogorodice u dvorištu crkve, ona je počela da joj se moli za oproštaj grehova.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetu Mariju Egipćanku. Ova svetiteljka rođena je oko 344. negde u Egiptu sa 12 godina je pobegla od roditelja za Aleksandriju, gde je živela razuzdano i razvratno. Mnogi su za nju govorili da je prostituka, ali ona to opovrgavala i govori za sebe da ima neukrotivu strast.

Pre nego što je rešila da se preobratila, rauzdanim životom živela je gotovo 17 godina. Marija je odlučila da se uputi u Jerusalim, ali ne povodom verskih razloga već da bi utolila svoju požudu. Da bi uopšte stigla do Jerusalima, prevoz je plaćala prodavajući svoje telo.

Kada je stigla u Jerusalim htela je da uđe u hram, ali je sila gurala nazad čim bi pokušala da pređe prag. Marija je pokušala još nekoliko puta da uđe u hram, uvidevši da joj se ne da, ona je počela da plače kajući se. U trenutku kad je ugledala ikonu Presvete Bogorodice u dvorištu crkve, ona je počela da joj se moli za oproštaj grehova, i tada obećava da će postati asketa.

Marija napokon uspeva da uđe u crkvu gde joj je rečeno da pređe reku Jordan i da će naći mir. Sledećeg jutra, ona se uputila i prešla reku i povukla se u Arabijsku pustinju i tamo je provela ostatak života. Sa sobom je ponela samo 3 vekne hleba, a nakon što ih je pojela, hranila se samo onim što je mogla naći u pustinji, uglavnom divljim rastinjem. U pustinji je provela 47 godina, u molitvi i borbi sa iskušenjima i strasnim pomislima.

Otprilike godinu dana pred smrt, ispričala je svoj život monahu Zosimu Palestinskom koji se beše povukao u pustinju radi posta. Kada ju je neočekivano sreo u pustinji, ona beše potpuno naga, mršava i skoro neprepoznatljiva ona ga tada zamoli da joj iduće godine za Veliki četvrtak donese pričešće na obalu Jordana.

Kada Zosima iduće godine dođe s pričešćem, ugledao je Mariju je gde prelazi reku hodajući po vodi kao po suvom. Nakon što je pričestila, ona ga zamoli da sledećeg Vaskrsa dođe na isto mesto gde su se prvo sreli. Zosima je sledeće godine putovao 20 dana od svog manastira do tog mesta, na kome ju je pronašao mrtvu. Iznad glave na pesku napisano:

Pogrebi, ava Zosime, na ovom mestu telo smerne Marije, predaj prah prahu, prestavila sam se 1. aprila u samu noć spasonosnog Hristovog stradanja po pričešću božestvenih tajni.

Iz ovoga natpisa Zosima saznaje da je ona prošle godine one iste noći nakon prićešća umrla na udaljenom mestu, do koga je on morao putovati 20 dana i da je njeno telo nije istrulilo. Zosima sahrani njeno telo uz pomoć lava, koji se tu zateče. Kada se vratio u manastir ispričao je bratiji istoriju njenoga života i čuda koja je lično video. Žitije Marije Egipćanke je prenošeno usmenom predajom, sve dok ga nije zapisao patrijarh Sofronije Jerusalimski (634-644).

IZVOR: YT / Hadzi Teodora

Autor: redporrtal.rs

#Egipat

#akseta

#greh

#ljubav

#marija

#razuzdanost