U njega su dolazili 1660. i kaluđeri srpskog manastira Pećke patrijaršije da skupljaju prilog.

Crkva Arača nalazi se u ataru Novog Miloševa. Izgrađena oko 1230. godine na temeljima starije crkve iz 11. veka. Opljačkana je i uništena 1280, a obnovljena 1370. po nalogu kraljice Jelisavete Kotromanić Anžujske.

Pri obnavljanju je crkvi dodat toranj, čiji ostaci postoje i danas. Pretpostavlja se da je crkva pripadala imanju koje je 1407. kralj Žigmund podario despotu Stefanu Lazareviću. Po smrti despota Stefana pripala je despotu Đurđu Brankoviću, koji ju je poklonio Pavlu Birinjiju.

Po legendi, u Araču je svraćao i engleski kralj Ričard Lavlje Srce. On je bio učesnik Trećeg krstaškog rata, a pošto nije smeo da pređe preko Francuske, u oktobru 1192. krenuo je kući drugim putem. Za put je koristio obale reka od juga ka Dunava. Izbivši na Dunav, zaplovio je uzvodno, ali im je vožnja bila naporna zbog leda. Kod današnjeg Slankamena susreo je monahe iz Arače koji su ga pozvali da prenoći u manastiru i da se okrepi. Kad je prošla zima uputio se nazad kući u Englesku.

Po spisima ovo selo je postojalo u 17. veku. U njega su dolazili 1660. i kaluđeri srpskog manastira Pećke patrijaršije da skupljaju prilog. Po popisu koji je tada napravljen pravoslavni Srbi su donirali manastiru novac: domaćin Vujica, Jovan, pop Kosta, knez Petar i knjeginja Draginja, Boža Jovin, Dmitar, Ognjan i Petar Stojanović.

Konzervatorsko-restauratorski radovi na crkvi su trajali od 1970. do 1978, a 2013. godine su izvedeni konzervatorski i arheološki radovi u organizaciji Muzeja Vojvodine  i  Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i u okviru prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

IZVOR: YT / Bosko Dimitrijevic

Autor: redportal.rs

#arača

#lokalitet

#manastor

#ričard lavlje srce