Raketa koja je pogodila voz uništila je 3. i 4. vagon 😢

Bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije počelo je 24. marta 1999. Iako je jugoslovenska strana bila znatno slabija, NATO pakt nije imao milosti pa su njihovi avioni gađali i civilne i vojne položaje.

Avion NATO pakta je 12 aprila. 1999. ispalio 2 rakete i pogodio putnički voz koji je prelazio preko železničkog mosta na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri.

Bombardovanje se desilo oko 11.40 č. po lokalnom vremenu. Raketa AGM-130 ispaljena sa NATO F-15Е, i pogodila je most u trenutku kada je putnički voz prelazio preko mosta na liniji Beograd - Ristovac. Raketa koja je pogodila voz uništila je 3. i 4. vagon. Most nije do kraja uništen.

Tačan broj poginulih i ranjenih do danas nije sa sigurnošću utvrđen. Pronađeno je 9 leševa i još 4 dela ljudskog tela, a mnogi se vode kao nestali.

S početka agresije NATO ciljevi su isključivo bili vojni ciljevi, ali se sredinom aprila težište napada proširilo i na strateške i ekonomske ciljeve kao što je infrastruktura.

Američki general Vesli Klark je izjavio da je to bio nesrećni slučaj i da im je žao zbog toga.

Međunarodni Tribunal za bivšu Jugoslaviju oformio je u maju 1999. komitet sa ciljem određivanja da li je bilo prekršaja međunarodnog zakona tokom NATO bombardovanja. U finalnom izveštaju Karla del Ponte zauzela je stanovište da napad jeste bio srazmeran.

Mišljenje komiteta je da je most bio legitiman vojni cilj. Putnički voz nije bio namerno ciljan. Osoba koja je kontrolisala bombe, pilot ili oficir sistema naoružanja, ciljao je most, i usled veoma kratkog vremena, nije uspeo da prepozna dolazak voza dok je prva bomba bila u letu. Voz je bio na mostu kada je most naciljan drugi put i dužina mosta je oko 50 m. Mišljenje komiteta da informacija u odnosu na napad sa prvom bombom ne daje dovoljno veliku osnovu da bi se započela istraga.

Most u Grdeličkoj klisuri je popravljen i ponovo otvoren u septembru 1999. Svakog 12. aprila se na godišnjicu ovog ratnog zločina prigodnom manifestacijom i polaganjem venaca na spomen-obeležje saučestvuje sa žrtvama ovog zločinačkog napada i njihovom rodbinom i čuva sećanje na pogibiju potpuno bespomoćnih putnika.

Spomen-obeležje žrtvama pored mosta.

Foto: Wikipedia.org

Autor: redportal.rs

#Civili

#bombarodovanje

#grdelička klisura

#voz

#Žrtve