Ubijen je na Vaskrs, 11. aprila 1999. u prolazu gde je živeo.

Novinar Slavko Ćuruvija je rođen u Zagrebu, 9. avgusta 1949. zavšio je FPN u Beogradu.

Pre nego što je počeo da se bavi novinarskim pozivom radio je u preduzeću Mašinogranja kao analitičar u Upravi za analize Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove.

Od sredine 80-ih počinje da radi u listu Borba u kojoj je ostao do 1994. kada je preuzima vlast.  Sve vreme je bio aktivni dopisnik ili saradnik više medija: Komunist, NIN, Vjesnik, Večernji list, Nedelja, Pobjeda, TV Beograd, TV Politika, TV Sarajevo.

Zajedno sa Momčilom Đorgovićem osnovao je list Nedeljni telegraf, prvi privatni nedeljnik, a nekoliko godina kasnije i Dnevni telegraf.

Pojedini kažu da ga je poznanstvo sa Mirom Marković koštalo života, ali njegova nevenčana supruga Branka Prpa ne pridaje značaj tom poznanstvu.

Slavko Ćuruvija ubijen je na Vaskrs, 11. aprila 1999. Ubistvo je izvršeno oko 17 č. u Beogradu, u Svetogorskoj ulici u prolazu ispred broja 35, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živeo.

Danas u Beogradu jedna ulica nosi ime Slavka Ćuruvije, a memorijalna ploča nalazi se na mestu gde je ubijen.

Inicijativu za osnivanje Slavko Ćuruvija fondacije (SCF) pokrenuli su Jelena i Rade Ćuruvija, ćerka i sin Slavka Ćuruvije. Uz pomoć prijatelja iz nevladinog sektora Srbije i podršku Fondacije braće Rokfeler iz Njujorka, u novembru 2013. počela je sa radom Slavko Ćuruvija fondacija.

IZVOR: YT / Slavko Ćuruvija Fondacija

Autor: redportal.rs

#UBISTVO

#mira marković

#vaskrs

#Ćuruvija