NDH će do kraja rata ostati najverniji nemački saveznik u Evropi.

Nezavisna Država Hrvatska osnovana je 1941. nekoliko dana po slomu Kraljevine Jugoslavije. Odmah po dolasku nemačkih vojnika u Zagreb proglašena je 10. aprila 1941. U ime Ante Pavelića ovu samostalno proglašenu državu proglasio je Slavko Kvaternik.

Jugoslovenska vojska je kapitulirala 17. aprila 1941, a zahvaljujući Nemcima i Italijanima ustaše su se jako brzo orgnizovali u zauzimanju teritorije.

Slavko Kvaternik proglašava da je osnovana Nezavisna Država Hrvatska

IZVOR: YT / ClioNaut

NDH je obuhvatala je teritoriju današnje Hrvatske, bez dela Dalmacije, koju su ustaše rimskim ugovorima od 18. maja predali Italiji, takođe, NDH je pripadala je i Bosna i Hercegovina i deo zapadnog Srema.

Po ranijim popisima stanovništva na toj teritoriji je živelo oko 6,5 miliona stanovnika: 3.300.000 Hrvata, oko 700.000 muslimana proglašenih Hrvatima islamske veroispovesti, 1.925.000 Srba, 40.000 Jevreja, 150.000 Nemaca, 75.000 Mađara, 30.000 Slovenaca, 65.000 Čeha i Slovaka.

Kako bi se konačno rešili Srba oni odmah na dnevni red stavili "srpsko pitanje" koje je moralo da se reši na tri načina, ubijanjem, pokatoličavanjem i proterivanjem. Ono što ustašama nije bilo strano, a bilo je srpsko, je zlato koje su oduzimali logorašima, kao i zlato koje su našli u državnim trezorima u Zagrebu i Sarajevu. Oko 1.089 kg u Sarajevu i 3 tone zlata u Zagrebu, a najveći deo zlata koji se nalazio u zemlji oko 8,936,t su zaplenili i odneli Italijani koji su posle kapitalucije 1943, opljačkano zlato preneli u Nemačku. Kovano zlato činili su: napoleonodori, milandori, aleksandori, perperi, dukati, zlatne krune.

Već 3. maja 1941. donesena je Zakonska odredba o prelasku sa jedne vere na drugu, se odnosila na Srbe. Jevreji su morali da se prijavljuju u posebne kancelarije kako bi prijavili svoju imovinu, za uzvrat bi dobijali žuti platneni znak, bez kojeg nisu smeli da izađu na ulicu, Srbi su kasnije dobijali traku sa ćirlićnim slovom P. Nedugo zatim, 18. jula 1941. donesena je Ministarska naredba o nazivu vere kojom se ukida naziv srpsko-pravoslavna vera, a uvodi se termin grčko-istočna vera.

Gde god su ustaše dolazile napravile bi takav pokolj da bi se Nemcima i Italijanima dizala kosa na glavi. Ovako je italijanski general pisao Musoliniju.

Poznatiji koncentracioni logori i stratišta u NDH bili su: Kompleks logora Jasenovac, Gospić – Jadovno - Pag, Slana, Stupačinovo, Maksimovića štale, Kraške jame Velebita, Đakovo, Danica, Jastrebarsko, Loborgrad, Prebilovci, Garavice, Stari Brod.

Po procenama stručnjaka u logorima na prostoru cele NDH stradalo je preko 700.000 ljudi. Od toga najbrojniji su Srbi sa preko 500.000 žrtava ustaškog terora, nakon Srba Jevreji i Romi.

U avgustu 1944. ministar spoljnih poslova NDH Mladen Lorković i ministar rata Ante Vokić su pokušali da izvrše državni udar i zbace Pavelića i promene stranu, tačnije da NDH postane deo antihitlerovske koalicije. Njihov puč nije uspeo i zaverenici su na kraju pogubljeni. NDH će do kraja rata ostati najverniji nemački saveznik u Evropi.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#logori

#ndh

#ubijanje