Kapija je bila izgrađena od tesanog kamena i cigle, imala je prostor za smeštaj vojnika koji su čuvali stražu.

Prostor oko Save i Dunava vekovima su opsedali vladari tadašnjih velikih država. Različite kulture i religije su boravile na tlu današnjeg Beograda.

Stambol kapiju su sagradili Austrijanci početkom 18 veka. Nalazila se u blizini spomenika knezu Mihailu, negde između spomenika i Narodnog pozorišta. Po spisima Stambol kapija je bila najlepša kapija u Beogradu. Da bi se stiglo do nje trebao se preći šanac. Ime Stambol kapija je dobila zbog činjenice da se u blizini kapije nalazio put koji je vodio do prestonice turskog carstva - Istanbula.

Foto: Godisnjak Beograda iz 1973/aleksandar dj. kostic

Kapija je bila izgrađena od tesanog kamena i cigle, imala je prostor za smeštaj vojnika koji su čuvali stražu. Bila je to najčvršća kapija koju je tadašnji Beograd imao. Danas malo ljudi zna da su u blizini Stambol kapije Turci vešali podanike, nelojalno stanovništvo, kome je vekovima jedini ideal bio sloboda. Turci su osuđenicima okretali lice u polje koje je gledalo ka Srbiji da bi zaplašili druge ako su imali nameru da krenu protiv njihove vlasti.

Kada su Karađorđevi ustanici pokušali u Prvom srpskom ustanku da zauzmu Beograd u blizini kapije je ranjen poznati ustanik Vasa Čarapić, pa se zato jedna od ulica koja spaja Kalemegdan sa Trgom Republike zove ulica Vase Čarapića, iliti Vasina.

Foto: 011 info/Plan Beograda po Emilijanu Josimoviću iz 1867

Stambol kapija je srušena 1866. jer je bila loš simbol lokalnom stanovništvu zbog turskih egzekucija. Rušenje je počelo polovinom aprila, a završeno je u maju. Prvo su srušena oba krila sa strane, a nakon toga sredina i tvrdi svodovi, da bi na kraju bili srušeni i unutrašnji stubovi. Tokom rušenja pronađeno nekoliko đuladi različitih veličina i jedan bakarni ibrik pun mutne vode. Beograd je oslobođen 18. aprila 1867. i tada se konačno završila Turska vladavina duga 346 g.

Autor: redportal.rs

#beograd

#kalemegdan

#knez mihailo

#stambol kapija