Jozef Huber bio je jedan od najbližih saradnika Adolfa Ajhmana

Svima je poznato kakvo je zlo donela celom svetu nacistička Nemačka koja je postojala od 1933. do 1945. godine. U samom ratu koji je počeo 1939. godine živote je izgubilo preko 50.000.000 ljudi, od čega 6.000.000 sistematskim uništavanjem i ubijanjem.

U stvaranju Konačnog rešenja jednu od ključnih uloga imao je Adolf Ajhman, čovek koji je bio zadužen za koordinaciju zločinačkog plana za sprovođenje Holokausta. On je organizovao pronalaženja i odvođenja ljudi u logore, pa su ga često zvali i Glavnim egzekutorom.

Pobegao je u Argentinu, međutim, do njega 1960. godine dolazi Mosad koji ga je locirao i kidnapovao. Suđeno mu je u Izraelu gde je zbog zločina i ubijen.

Međutim, mnogima nije suđeno kao Ajhmanu ili ostalim zločincima u Nirnberškom procesu, a neki su čak bez ikakvih posledica dolazili do samog vrha nemačke političke moći, dočekali svoju penziju u Nemačkoj i umirali u starosti.

Jedan od njih zvao se Jozef Huber, jedan od najbližih saradnika Adolfa Ajhmana. Čovek koji je bio SS general i komandovao tajnom policijom u Beču, bio je zaposlen u nemačkoj obaveštajnoj službi i to u periodu od 1955. do 1967. godine.

Posao koji je imao u nemačkoj obaveštajnoj službi značio je da je zaštićen od mogućih pravosudnih postupaka, što znači da je SS oficir mirno spavao i odlazio na posao čak 12 godina i to bez mogućnosti da odgovara za sve ono što je uradio.

Pitate se za šta je to bio odgovoran? Bio je jedan od najbitnijih karika kada je u pitanju deportacija Jevreja, a najbitnija za deportaciju Jevreja iz Austrije. Samo iz Austrije je ubijeno oko 65.000 Jevreja koji su u najvećoj meri živeli u Beču.

Nakon kraja Drugog svetskog rata 1945. godine, Amerikanci su uhapsili Hubera, međutim on je pušten na slobodu već 1948. godine. Pokazao se kao kooperativan i tako je izbegao suđenje za zločine.

Jozef Huber je 1967. godine otišao u penziju kao nemački državni službenik, a posle toga je radio u kompaniji koja se bavila proizvodnjom kancelarijske opreme.

Umro je 1975. godine u Minhenu u 73. godini života, sa svojim imenom, prezimenom i mirom.

Autor: redportal.rs

#Adolf Ajhman

#Hitler

#Nacizam

#Nemačka