Njegova unuka Sibila danas živi u Srbiji kao monahinja Jovana pri SPC.

Austrijsko-nemački general vazduhoplostva Aleksandar Ler je rođen 20. maja 1885. u Turnu Severinu. Po ocu je bio Nemac protestant, a po majci pravoslavac. Odlično je govorio ruski, srpski, rumunski i mađarski jezik. Srednju školu pohađao je u Pančevu.

U Prvom svetskom ratu učestvovao je kao Austrijanac u ratu i komanduovao je austrougarskim bataljonom protiv Srba. Jedno vreme je bio komandant 85. pešadijskog puka stacioniranog u Višegradu. Čin majora je dobio na kraju Prvog svetskog rata.

Komandant 4. nemačke vazduhoplovne flote je postao 1939. pa je kao komandant flote učestvovao je u napadu na Poljsku septembra 1939. Kao zasluge za munjeviti slom Poljske od Hitlera je dobio Konjički krst i Krst za hrabrost, a od Hermana Geringa je dobio Zlatni letački krst.

Kao zapovednik 4. vazduhoplovne flote učestvovao je u napadu na Jugoslaviju 6. aprila 1941. komandovao je bombardovanjem Beograda kao i u napadu na Grčku (Krit) i na SSSR.

IZVOR: YT / Ksenija Savicevic

Čin general-pukovnika je dobio na Krimu 3. maja. 1941. godine. Od avgusta 1942. komanduje 12. armijom na Balkanu kao komandant nemačkih trupa na Jugoistoku. Kao komandant Jugoistoka organizovao je dve veće operacije protiv ustanika u Bosni i Hercegovini. Operacija Vajs - Četvrta neprijateljska ofanziva i u Crnoj Gori u Operaciji Švarc - bitka na Sutjesci.

Zona odgovornosti Lerove Grupe armije E se smanjuje 1943. ograničena je samo na Grčku. Od septembra 1944. rukovodio je povlačenjem nemačkih trupa iz Grčke i Albanije kroz Jugoslaviju. U martu 1945. učestvovao je sa delom svojih snaga u neuspešnoj nemačkoj protivofanzivi u Mađarskoj. Krajem marta iste godine, ukidanjem štaba Grupe armija F, ponovo je postavljen za komandanta Jugoistoka, a sredinom aprila njegovo komandno područje se proširuje do reke Soče.

Ler se predao Jugoslovenskoj armiji 9. maja u Topolšici i potpisao je kapitulaciju svoje vojske. Zarobljenim Nemcima su ostavljena vozila da bi sebi donosili hranu. Straža je bila slaba i Ler je 12. maja pobegao.

Nakon toga je radiom povukao kapitulaciju svoje vojske i pobegao u Austriju i predao se Britancima u Felkermarktu ali su ga Britanci su ga ponovo izručili Jugoslovenskoj armiji.

U vojnom zatvoru u Beogradu je proveo od juna 1945. do februara 1947. Suđeno mu je na procesu protiv visokih nemačkih komandanata i zapovednika u Jugoslaviji od 5. do 13. februara 1947. pred Vojnim sudom 3. Jugoslovenske armije u Beogradu.

Kao ratni zločinac osuđen je na smrtnu kaznu. Streljan je 26. februara 1947. u Beogradu.

Unuka Aleksandra Lera, Sibila Ler, danas živi u Srbiji i monahinja je, monaško ime joj je Jovana. U intervjuu za Telegraf.rs na pitanje koji je njen najsrećniji dan rekla je da ima tri:

Prvi, kada sam prihvatila pravoslavlje kao svoju religiju, drugi kada sam posle više godina iskušeničkog života primila monaški čin i svoje ime Sibila promenila u monaško Jovana. I treće kada sam dobila srpsko državljanstvo.

IZVOR: YT / Aleksandar Diklic

pročitajte još

PREMINUO TOZOVAC

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#beograd

#bombardovanje

#ler

#rajh