Sedamnest novih beba 🥰

Severnoatlantski kit je postigao stopu novorođenih mladunaca, tokom zime, koja je prevazišla sva očekivanja. To je najveći zabeležen broj još od 2015. godine, što je divan obrt u odnosu na statistiku od pre tri godine koja je opšte uzbunila naučnike, jer te godine nisu registrovali nijednu novu bebu kita.

Izviđački timovi su uočili čak 17 novih beba koje plivaju uz bokove njihovih džinovskih mama. Primećeni su između Floride i Severne Karoline od decembra do marta.

Ukupan broj mladunčadi jednak je ukupnom zbiru rođenih u poslednje 3 godine. Što uključuje i katastrofalnu prethodno pomenutu 2018. godinu - kada se rodilo 0 novih kitova. Ipak, istraživači i dalje navode da su potrebni mnogo veći brojevi da bi se održao njihov broj. Daleko više će biti potrebno da bi se povratili iz ogromnog pada koji ih je sve na samo 360 jedinki.

Kako navodi Klej Džordž, biolog sa geološkog departmana Univerziteta u Džordžiji:

Ono što vidimo je, nadamo se, početak uspona rađanja mladunaca koji će se nastaviti u nekoliko sledećih godina. Potrebno je da se rađa oko 24 mladunca godišnje da bi se populacija stabilizovala i nastavila da raste u budućnosti.

Ovogodišnji broj rođenih stoji na 17, što je jednak broju zabeleženom i 2015. godine, ali je daleko od rekorda iz 2009. koji je iznosio čak 39 beba za jednu sezonu.

Naučnici pretpostavljaju da je pad u broju mladunaca prouzrokovala nestašica zooplanktona kojima se kitovi hrane u zalivu Mejn i u zalivu Fandi u Novoj Škotskoj. Verovatno je skok usledio nakon pomeranja kitova u bogatije vode, što je i uslovilo da su mnogo boljeg zdravlja nego proteklih godina.

Međutim, osim prirodnih uslova veliku ulogu naravno igra i čovek. Od 2017. godine čak 49 kitova je poginulo usled posledica ćovekove aktivnosti u okeanima - od mreža i konopaca pa sve do sudara sa brodovima. Da bi nam opstali ovi nežni titani okeana, potrebno je da se daleko više njih rađa i da mi, ljudi, učinimo sve što je u našoj moći da smanjimo njihovu smrtnost.

pročitajte još

NAUKA: Zombi geni!? 🤔

Autor: redporta.rs

#Atlantik

#Mladunci

#Nauka

#Pomorska Biologija

#Skok u rađanju

#bebe

#kitovi