Sve pripreme za poletanje idu po planu

NASA Ingenuity mini helikopter je spušten na površinu Crvene planete. Ultra lagana letilica je bila zakačena na stomak Perseverance rovera, koji je sleteo na Mars 18. februara.

IZVOR: TW / @NASAJPL

PREVOD: #Marshelicopter je sleteo! Njegov put od 293 miliona milja (471 miliona kilometara) u utrobi rovera @NASAPersevere završio se finalnim spuštanjem od 10 cm, iz stomaka rovera do površine Marsa. Šta je sledeći korak? Preživeti noć.

Na fotografiji koju je tvitovala NASA (slika gore), prikazan je helikopter Ingenuity sigurno spušten na mali kameni plato i ostavljen iza samog rovera.

Do ovog trenutka Ingenuity se hranio elektricitetom od sistema rovera u kojem je bio smešten, sada će morati sam da generiše energiju iz svoje baterije - posebno da bi napajao grejač koji će sprečiti smrzavanje i pucanje njegovih vitalnih komponenti. Ukratko, mora da biti sposoban da preživi nemilosrdnu noć na Crvenoj planeti.

Kako nam objašnjava glavni inženjer Bob Balaram, zadužen za dizajn Mars Helicopter Project tima:

Grejač održava stabilnu temperaturu unutrašnjosti helikoptera na oko 7 stepeni Celzijusovih, što je krucijalno za preživljavanje marsovskih noći gde temperature padaju i na -90 stepeni. Ako uspe da održi temperaturu, komponente i osetljiva elektronika biće sačuvani od oštećenja koja bi nastala usled veoma niskih temperatura.

U sledećih nekoliko dana, tim iza Ingenuity helikoptera će obaviti proveru solarnih panela da li rade kako treba pre punjunja baterija letilice, testiranja motora i senzora pred prvi let.

Za sada, ako sve bude po planu, prvi let Ingenuity zakazan je za 11. april. Let će biti veoma komplikovan, jer je potrebno poleteti u održati se u vazduhu u atmosferi Marsa čija je gustina 1% od one na Zemlji. Ali, sa druge strane, lakše će joj biti da se odvoji od površine Marsa, jer je gravitacija na Crvenoj planeti samo 1/3 od one na Zemlji.

Planirano je pet letova u trajanju od mesec dana. Na svakom letu sakupljaće se fotografije visoke rezolucije.

Sa srećom! 😊😊😊

Autor: redportal.rs

#Crvena planeta

#Ingenuity

#Marscopter

#Nauka

#Perseverance

#Test let

#april

#mars

#nasa

#rover

#svemir