Glava od pola metra, a mozak sabijen na minijaturnu površinu 🐔

Najveća i najteža ptica (koja ne leti) bila je teška preko 600 kilograma sa glavom od preko pola metra dugačkom u kojoj je obitavao majušni mozak.

Dromornis stirtroni, najveća od svih tzv. mihirunga (aboridžinska reč za gigantska ptica), bila je visoka 3 metra i imala je kranijum širi i viši nego što je bio dugačak jer se na njegovom kraju nalazio moćan kljun.

Nova studija, objavljena u žurnalu Diversity, analizirala je mozak ovih izumrlih ptica koje su bile jedan od glavnih delova australijske faune milionima godina, pre nego što su izumrle pre 50.000 godina.

Kako nam objašnjava doktor Varen Hendli, glavni autor studije i glavni istraživač Univerziteta Flinders:

Zajedno sa velikim očima, usmerenim ka napred, i velikim kljunom posedovali su mozak sa dobro razvijenim regionom za percepciju. Tačnije stereoskopskim vidom i percepcijom dubine. Ishranu su im primarno sačinjavali lišće i voće.

Novo istraživanje, bazirano na fosilima starim oko 24 miliona godina pa sve do poslednjih primeraka vrste, ukazuje da su mozgovi i nervi ove izumrle ptice najsličniji današnjim pilićima. 🤣

Kako nam objašnjava paleontolog i jedan od autora studije profesor Trevor Vorti:

Neočekivana istina je ta da su ove velike ptice rođaci današnje živine, kokoški i pataka, ali njihov najbliži rođak po biološkoj liniji i dalje ostaje misterija. Iako su njihovi mozgovi bili drugačiji od ptica koje su žive danas, pored navedenih, velike sličnosti postoje i sa drugim vrstama koje se oslanjaju na vid - poput nojeva i emua.

Sudeći prema uporednoj analizi različitih uzoraka fosila, ova ptica je bila ekstremni eksperiment evolucije. Kako objašnjava profesor Vorti:

Ptica je imala masivnu lobanju i kljun, ali iza njih je bio čudan kranijum. Da bi podržao veliku mišićnu muskulaturu koja je bila potrebna kako bi se pokrenuo veliki kljun, kranijum je postao viši i širi nego što je dug - tako da je mozak unutar njega bio stisnut, spljošten i kompresovan.

Nema šta, pravi predak današnjih pilića. 😁😁😁

Autor: redportal.rs

#Izumrle vrste

#Nauka

#Paleontologija

#Pilići kokoš

#istorija

#kokoške

#pilići