U svim ratovima u kojima je učestovao Budimir se vraćao kao pobednik

Budimir Davidović iz sela Goračić koje se nalazi u blizini Lučana, nikad nije rekao državi NEĆU. Borio se Budimir hrabro zajedno sa svim velikim vojskovođama.

Vojnik Davidović se istakao u borbama na Kumanovu u Prvom svetskom ratu. Učestvovao je Budimir i pre Prvog svetskog rata na Bregalnici, na Dreniku u Drugom balkanskom ratu, sa svojim Prvim bataljonom Desetog pešadijskog puka.

Bio dobrovoljac, na Solunskom frontu, zajedno je sa vojvodom Jovanom Stojkovićem Babunskim pet puta probijao kroz položaj a potom se vraćao u svoju jedinicu donoseći izveštaje.

Nažalost po osobađanju Veternika 1918. ostaje bez ruke jer je hteo Bugarima da vrati bombu, ali ona je eksplodirala. Bolničarka je u svom dnevniku zapisala:

Donesoše Budimira Davidovića iz Goračića sa 17 rana i bez šake na desnoj ruci. Vidim kako je težak ranjenik. Brižno ga negujem kao rođenog brata. Teško govori, jer je izgubio od rana mnogo krvi... Danas šestog dana došli su kod njega komandant cele vojske na Solunskom frontu, general Saraj i regent Aleksandar Karađorđević i razgovarali sa Budimirom, koliko je on uopšte mogao da priča... General Saraj skide sa svojih prsiju Legiju časti i meće na Budimirove ranjene grudi. Takođe i regent Aleksandar skida, potom, Karađorđevu zvezdu sa svojih prsa i kači je na Budimirove...

Davidović je nosilac dve Karađorđeve zvezde vojničkog reda – zlatne i srebrne, ali i drugih visokih odlikovanja.

Nakon rata Budimir se vratio u svoj zaselak Dragačicu, u kojoj je dobio, ali ubrzo i napustio službu poreskog izvršitelja govoreći da se on nije borio za to, da siromašnim seljacima oduzima stoku, ako nisu platili poreze i prireze.

Tokom Drugog svetskog rata piše saborcu Milutinu Rankoviću u Goračiće moleći ga da mu obezbedi nešto hrane.

Sve svoje medalje zaveštao je Narodnom muzeju u Čačku.

Od 1992. ulica u Čačku nosi njegovo ime.

IZVOR: TW / RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal

Autor: redportal.rs

#Srbija

#Vojnik

#borac

#pobednik

#rat