Sa samo 19 godina je dotakla nebo 😎

U Vojsku Srbije su 2011. godine primljene prve žene borbeni piloti. Vojnu akademiju su tada završile Anja Krneta iz Novog Sada, Ana Tadić sa Uba i Sandra Radovanović iz Rekovca.

Godinama su mnoge devojke pokušavale da upišu Vazduhoplovni smer Vojne akademije. Nisu uspele zbog zdravstvenih kriterijuma koje pilotiranje zahteva ili zato što nisu prošle na selektivnom letenju.

Potporučnik Lidija Petrović uspela je ono što mnoge nisu, a već kao devojčica je znala da želi da postane pilot. Međutim, kada je htela da upiše Vojnu gimnaziju, to nije bilo moguće, ali to je nije sprečilo da se vine u nebo. Kako je za Telegraf.rs rekla:

Prve ideje da postanem pilot javile su se još u osnovnoj školi. Želela sam da upišem Vojnu gimnaziju. Međutim, te godine kad sam završila osnovnu školu nije postojala mogućnost da devojke konkurišu. Ali želja je ostala i 4 godine kasnije, tokom kojih sam se raspitivala i upoznavala sa vojnim programom.

Tada je, sa samo 19 godina, Lidija Petrović iz Kosjerića dotakla nebo. 😎

View this post on Instagram

A post shared by Лидија Петровић (@liidija_)

IZVOR: IG / @lidija_

Uspela je da upiše Vojnu akademiju iako nije završila Vojnu gimnaziju. Prošla je zdravstvene preglede, selektivu obuku, školovala se 5 godina. 💪🏻

Nije mi bilo zahtevnije da završim Vojnu akademiju, ali mi jeste bilo izazovnije. Želela sam kao žena da dođem u svet gde preovlađuju muškarci, i za to je bila potrebna velika hrabrost.

O svom okruženju je rekla:

Svi smo mi jednaki, svi radimo za istim stolom, u istom helikopteru i najneophodnije je da imate poverenje u svog kolegu kad idete na let. Helikopter ne pravi razliku da li je za komandama muškarac ili žena. Najbitnije je da u svom poslu budete dobro potkovani znanjem, da imate visok stepen obučenosti i da budete sposobni za obavljanje ovih dužnosti jer svaki let na prvom mestu mora da bude veoma bezbedan.

Za sebe je rekla da je privatno jedna obična devojka, koja radi iste stvari kao i većina devojaka: izlazi sa društvom, uči da kuva, bavi se sportom, čita. 👩🏻‍🤝‍👩🏻🍜🏃🏻‍♀️📖

Anja Krneta joj je bila nastavnik letenja, a o njoj je kazala:

Anja Krneta mi je bila i jedan od nastavnika letenja u obuci i ona se postavila baš onako kako je bilo potrebno da iz mene izvuče maksimum. Mislim da sam ja imala tu sreću, više od nje, da mi žena bude nastavnik letenja. Dala mi je savet da se trudim i da radim više nego što je potrebno kako bih mogla da stanem rame uz rame sa muškarcima.

Lidija Petrović danas ponosno čuva nebo Srbije! 💗

IZVOR: YT / Telegraf.rs TV

Autor: Ivana Vlajković / redportal

#Lidija Petrović

#vojska srbije

#žena pilot

#žene sa krilima