Lokalni farmeri slučajno uništili 60% hrama pre nego što su otkrili mural 😢

Prošle godine lokalni farmeri su tokom krčenja šume u severozapadnom Peruu otkrili nešto potpuno neočekivano - ruševine hrama sa ogromnim muralom oslikanim nijansama okera, žute, sive i bele.

Sada, godinu kasnije, istraživači su uspeli da identifikuju predstavu kao 3.200 godina star prikaz paukolikog boga sa nožem. Više od toga nije moglo s obzirom na to da su farmeri, koristeći se teškom mašinerijom, slučajno razorili skoro 2/3 hramovskog kompleksa.

Arheološki direktor fondacije Augusto N. Weise Regulo Franko Džordan pretpostavlja da su hram sagradili pripadnici kulture Kupisnike, a njena lokacija pored reke može ukazivati na to da je bila posvećena božanstvu ili božanstvima vode.

Hram je najverovatnije bio lokalni ceremonijalni centar pre više milenijuma. Pauk na hramu je asociran sa vodom i bio je veoma važna životinja u prehispanskim kulturama južne Amerike. Najverovatnije je hram, kao i bog, asociran sa posebnom ceremonijom koja se održavala između januara i marta na ovom mestu, kada kišni oblaci kreću da se spuštaju na ovaj region.

IZVOR: TW / @Agencia_Andina

Kada je prvi put stigao u ovaj region, Džordan je bio uveren da je hram delo pripadnika naroda Močika, koji su postojali na ovom mestu između 1. i 8. veka. Ali je ubrzo shvatio da je hram daleko stariji.

Kultura Kupisnike se pojavila oko 1250. godine p. n. e. i trajala je do početka 1. veka nove ere. Tokom ovog perioda pripadnici kulture izgradili su prve poznate hramove u regionu i stvarali su keramiku u obliku životinja, voća, ljudskih glava i kuća.

Mnoge predstave Kupisnike u sebi sadrže motive pauka, koji je povezan sa kišom, plodnošću, žrtvovanjem i regeneracijom.

U otkrivenom hramu detektovana su 3 stadijuma izgradnje. Detaljnija istraživanja se planiraju nakon završetka pandemije.

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#Južna Amerika

#Nauka

#Paukoliki bog

#hram

#istorija