Koktel apsolutno svega 😵

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Water Research, najveća svetska analiza vodovoda pokazala je šablon pojave narkotika tokom Nove godine 2019/2020. na 14 lokaliteta širom Australije, Novog Zelanda, Kine, Holandije, Španije, Italije, Norveške i SAD.

Nalazi su sakupljeni tokom novogodišnje noći posebno u svakoj zemlji, te poslati u Australiju na analizu.

U svim zemljama je otkriveno više od 200 sintetičkih droga, zajedno sa 16 suspstanci. Od svih zemalja samo Norveška nije pokazala prisustvo tzv. NPS (novih psihoaktivnih susptanci). NPS su psihoaktivne supstance, odnosno čitava plejada narkotika dizajniranih da emuliraju klasične droge poput kanabisa, kokaina, MDMA i LSD.

Kako se navodi u studiji:

Holandija je zabeležila najveću koncentraciju, potom Australija, Novi Zeland i SAD. Španija, Italija i Kina imale su najmanju koncentraciju narkotika u svojim otpadnim vodama.

N-etilpentinol, koji je poznat po tome što izaziva smrtne slučajeve kod korisnika, primećen je u Australiji, Novom Zelandu i SAD.

Još jedna droga po imenu mefedron (često poznata i pod imenom drone, M-CAT, Bela magija i MEOW MEOW) otkrivena je samo u Australiji i na Novom Zelandu. Mefedron je ekstremno potentna droga koja stvara isti efekat kao kokain ili MDMA, i popularna je među ljubiteljima ekstazija.

U Holandiji je registrovano 6-10 narkotika, koji su se merili. Pored njih, pronađeno je još 7 rekreativnih droga.

Zanimljivo je da je ketamin (veterinarski anestetik), kao i njegov metabolit norketamin, bio prisutan u svakoj analiziranoj zemlji.

Novija droga na tržišti eutilon otkrivena je u Australiji, Novom Zelandu, SAD i u Holandiji.

Samo u SAD su otkriveni teški sintetički opijati, poput acetil fentanola i mitraginina. Oni su odgovorni za visok procenat godišnje smrtnosti od narkotika u SAD.

Od svih droga, metkatinon je detektovan u 7 zemalja, za njima n-etilpentinol i 3-MMC.

Ono što čini NPS toliko opasnima jeste to što su one u početku prodavane kao legalne alternative ilegalnim narkoticima (poput ekstazija i kanabisa), stvarajući utisak da su sigurne, a maskirajući njihovu ekstremnu toksičnost.

Vlasti širom sveta su brzo intervenisale kada je naglo počeo da raste procenat hospitalizovanih, predoziranih i preminulih povezanih sa konzumacijom NPS, ali bilo je kasno. Droge su se proširile širom sveta i i dalje se reklamiraju na isti način - kao "sigurne alternative pravoj stvari".

Autor: redportal.rs

#Amsterdam

#Holandija

#Ketamin

#MDMA

#Narkotici

#Nauka

#Partijanje

#SAD

#droga

#kokain

#psihoaktivne supstance