Tepsija, lopta ili sedlo 🌌

Među mnogim misterijama univerzuma postoji i ona koja je na prvi pogled prosta, ali ipak je srž našeg neznanja o kosmosu. Prosto i logično je pitanje (koje i dete može postaviti): Kakvog li je oblika naš kosmos?

Da bismo znali da damo odgovor na tako direktno pitanje, moramo da rešimo tajnu tamne materije, tamne energije i još mnoštvo drugih krucijalnih problema. Ukratko, pojma nemamo.

Naša najbolja pretpostavka je, za sada, da je svemir trodimenzionalno ravan. Sad, to ne znači da živimo u beskonačnoj 3D tepsiji za picu ili da je nekako i Zemlja ravna (NIJE RAVNA). Radi se konkretno o geometriji svemira, i pljosnat/ravan svemir ima veoma prostu geometriju. Zapravo toliko prostu da je većini koncept poznat iz matematike za osnovnu školu - 2 paralelne linije u ovom univerzumu se nikada neće susresti i zbir svih unutrašnjih uglova trouglova je uvek 180 stepeni. 😁

Geometrija svemira (zvuči tako epski - GEOMETRIJA SVEMIRAA) se procenjuje na osnovu svojstava različitih komponenti, poput elektromagnetne radijacije, obične materije, tamne materije i tamne energije. Ako se zbir svih gustina ovih materija poklapa sa jednim brojem, koji se naziva tzv. kritična gustina, svemir je ravan i kao ploča (3. predstava na slici dole). Ako je vrednost manja ili veća od kritične gustine, proizvodi drastično drugačije oblike.

Ako je gustina svemira manja od kritične gustine, onda je on oblika sedla (otprilike, 2. predstava na slici dole). U tom univerzumu ne da se te 2 paralelne linije nikada neće susresti, nego će se sve više i više udaljavati jedna od druge.

Nasuprot "sedlu" je tzv. zatvoreni univerzum, gde je gustina veća od one kritične (1. predstava na slici dole). Geometrija ovog svemira je nalik na 2D sferu. To ne znači da je svemir jedna velika lopta, već je to jedini način da probamo da objasnimo kompleksnost 4-dimenzionalne geometrije na nečemu što mi poznajemo. 🤷‍♂️

U zatvorenom univerzumu paralelne linije će se 2 puta sresti. Ovo možda može zvučati kompletno pogrešno, ali je lako zamisliti. Samo zamislite meridijane na globusu. Ove linije su paralelne jedna drugoj na ekvatoru - ali se spajaju na Severnom i Južnom polu.

Foto: Wikipedia.org/free use

SLIKA: Tri forme univerzuma u zavisnosti od toga da li je njegova gustina jednaka (predstava 3), manja (predstava 2) ili veća (predstava 3) od broja kritične gustine.

I na kraju, šta je naš svemir? Pa prema opservacijama komponenata univerzuma (koje smo naveli na početku), podaci ukazuju da smo veoma blizu kritičnoj gustini, što znači da je najveća šansa da smo jedna beskonačna tepsija. Dok postoje male šanse da smo i lopta. Iako se čini da je problem rešen, nije nimalo. Ima još tolikooo stvari koje moraju da se odgonetnu. Stvari poput tamne materije i tamne energije, koje obe utiču na geometriju svemira. Čak iako odlučimo da ih ignorišemo, opet ima još problema koje moramo da rešimo - i tako ukrug sve dok se ne rodi neki novi Ajnštajn ili Tesla, koji će nam samo reći napokon šta je. 😂

Autor: redportal.rs

#Astrofizika

#Nauka

#Oblik svemira

#Univerzum

#oblik

#svemir